Ing. Miloš Morávek

• „Doma jsme měli z roku 1866 z bitvy na Chlumu, tak jsme měli ještě tu flintu prušáckou, která byla jako historická zbraň. No, ale protože chodily ty kontroly a prolezly všechno, i skříně, tak jsem tu flintu vzal – matka říkala, prosím tě, tohle tady už nemůžeš mít – a hodil jsem ji do rybníka.“

• „Prakticky to byl velký statek. A jenom to domovní, to bylo… dva, tři, čtyři, pět, šest a ještě nahoře jedna… sedm místností, teďka nábytek, nebylo to kam dát, spousta věcí tam zůstalo. Po otci všelijaký knihy, který už se nikde nevešly, nebo některý nábytek. Já pamatuju, ale to ještě než jsem šel na vojnu, že prakticky chodily kontroly. Jestli se odevzdalo všechno obilí, dělaly se soupisy, jestli prostě – to se muselo i počítat a přepsat kolik hus, kolik slepic… Samozřejmě koňů, krav, prasat. To všechno muselo sedět na jedno, to se přepočítávalo. A dělaly se i domovní kontroly.“

• „Takže já jsem ty lízátka vymyslel, po konzultaci s architektem, architekt akorát nahoře tu špičku tam protáhl. Dělal jsem výpočty i výkresovou část se svýma konstruktérama. A ta lízátka jsou pětačtyřicet šestačtyřicet roků stará.“

• 1

Hradec Králové, 14.02.2018

Ten komín vám zbouráme, abyste neměli zájem tady zase dělat cihly

Ing. Miloš Morávek
zdroj: archiv pamětníka, PNS

Miloš Morávek se narodil v červnu 1932 ve Svobodných Dvorech na okraji Hradce Králové, kde jeho rodina vlastnila statek už od 17. století. Součástí hospodářství byla i vyhlášená cihelna, kde se ručně vyráběly kvalitní cihly. Dodnes je v Hradci Králové a okolí mnoho budov, jež z nich byly postaveny. V roce 1899 byla přímo v areálu cihelny objevena kostra mamuta, která je dodnes součástí sbírek Muzea východních Čech. Po únoru 1948 byl rodinný statek znárodněn, cihelna zbourána a celá rodina odtud vyhnána. Milošovi se nakonec i ve složitých podmínkách podařilo doplnit si vysokoškolské vzdělání – vystudoval stavební fakultu a dlouhá léta pracoval ve Stavoprojektu. Je autorem známé dominanty Hradce Králové – hradeckých „lízátek“.