Jaroslav Miller

• „Když jsem s nima byl poprvé na Dukle, tak mi bylo 15 let. To byli ještě všichni chlapi, co tam byli, strejdové, no všichni známí. Všichni do jednoho brečeli. ‚Pamatuješ ten, pamatuješ tady ten, pojď hledat, kde leží tamten.‘ Na Liptovském Mikuláši je sbírali po těch kopcích, takže nevěděli, kdo je kde pohřbenej, tak je tam hledali po tom památníků. Létali tam, našli skoro všechny, které chtěli. Tak u toho vždycky plakali. To byl hroznej zájezd. Do smrti se mi nevymaže z paměti.“ – „Táta tam byl s váma?“ – „Ano.“ – „Vyprávěl tam něco?“ – „Oni o tom nechtěli mluvit. Nikdo. Ať jsem se zeptal, koho jsem chtěl, začal brečet a bylo po debatě.“

• „Leželi na sobě jako štos v zákopu. Ten minometnej granát spadl vedle nich a všichni ty čtyři byli mrtví a ta střepina mu projela pláštěnkou. To mu asi zachránilo život, že už neměla tu sílu se dostat úplně dovnitř. Dostala se pod lopatku, že ho v těch podmínkách nechtěli operovat. Potom vyjela a měl ji pod kůží a měl tam pak takový hrb.“

• „Děda den předtím, než ho zabili, poslal mamince a babičce fotku, že jsou dva kilometry od hranic a že by byl strašně rád, kdyby se alespoň podíval do republiky. Bohužel se mu to nesplnilo. V Barvinku ho střelili a zůstal tam mrtvej. Našel ho jeho bratr Vladimír. Už nebylo pomoci, prostě zemřel. Letos to bude už 79 let, co je děda pryč.“

• 1

Šumperk, 08.03.2023

Otec měl pod lopatkou deseticentimetrovou střepinu z Dukelského průsmyku

Jaroslav Miller v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Jaroslav Miller se narodil 10. října 1949 v Rapotíně na Šumpersku. Jeho rodiče Miroslav a Antonie Millerovi byli volyňští Češi a do Československa se přestěhovali až po druhé světové válce. Dědeček Josef Novák padl v řadách 1. československého armádního sboru v bojích o Dukelský průsmyk. Otec v těchto bojích utrpěl těžké zranění, z něhož mu až do konce života v těle zůstala deseticentimetrová střepina. Po absolvování základní školy Jaroslav Miller vystudoval průmyslovou školu automobilovou v Zábřehu. Hned po jejím ukončení nastoupil v srpnu 1968 do základní vojenské služby k raketovému vojsku ve městě Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, kde o tři týdny později zažil invazi vojsk Varšavské smlouvy. Vzpomíná, že následujících 14 dní zažil v pohotovosti v zákopech, protože velitel jednotky se rozhodl bránit kasárna před okupanty. Hned po vojně se Jaroslav Miller oženil. Pracoval pak jako řidič a později vedoucí technického útvaru v podniku Masný průmysl Šumperk. Od roku 2016 je předsedou svazu volyňských Čechů na Šumpersku. V době natáčení v roce 2023 bydlel v Rapotíně.