Zdeněk Menšík

• „Od mámy a táty jsem se dozvěděl, že je u nás ve sklepě pan Ohnheiser. Bylo to po frontě, nevím už, který to byl den. Byl to jiný sklep než ten, ve kterém jsme se předtím schovávali. My jsme byli na pravé straně, ale na druhé straně byl ještě další sklep. Byla tam železná vrata a tam ho milicionáři zavřeli a tam za ním chodili. Dříve tam byla četnická stanice, ale po válce ji rozpustili a nastěhovaly se tam milice. Pak to bylo SNB [Sbor národní bezpečnosti]. Nevím už přesně, jak to bylo. Ale vzpomínám si, jak tři milicionáři chodili kolem nás s puškami k tomu sklepu.“

• „Když to spadlo, byl to takový náraz, že jsme si mysleli, že ostřelují zámek, že snad celý spadl. Před vchodem do zámku stála po levé straně hruška. Když jsme pak vylezli ven, viděli jsme, že byla úplně zničená a pak jsme uviděli kopuli věže. Museli to sestřelit ze strany od Skotnice, protože to spadlo na levou stranu. Tam ta kopule ležela. Slyšeli jsme, že se něco děje, že něco letí dolů. Byl to velký náraz.“

• „Vzpomínám si, že to byl všední den a byl jsem v prodejně ve Staré Vsi. Tenkrát, když tam bombardovali, dělal vedoucího Novobilský a měl dvě prodavačky. Já jsem byl jako učeň třetí. A doplním, že kdysi, za první republiky, ale i za protektorátu, se mouka vážila. Byly takzvané moučnice na mouku žitnou, pšeničnou a tak dále. Vážilo se to a prodávalo. Měli jsme velkou moučnici. Nevím už, který to byl den, když letěli [Američané] a odlehčovali si bomby. Padalo to ve Staré Vsi. Byl jsem v obchodě s prodavačkou, sousedkou Danou. Když to začalo bouchat, tak se i u nás začala třást skla. Bylo to na horním konci Staré Vsi. Dneska kousek odtamtud bydlí můj syn. A začali tam ty bomby házet. Byl to takový otřes, že jsme skočili s Danou do moučnice na mouku a přikryli se. Nevěděli jsme, jestli se začne sypat sklo nebo co se bude dít.“

• 1

Ostrava, 08.04.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj

Schovávali jsme se ve sklepě na zámku, zatímco Rusové ho ostřelovali

Zdeněk Menšík v roce 2019
zdroj: E.D.

Zdeněk Menšík se narodil 12. září 1929 ve Staré Vsi nad Ondřejnicí nedaleko Ostravy. Otec byl kovozemědělec. Pracoval na dole v Ostravě a s ženou ve Staré Vsi také hospodařil. Rodina bydlela v jednom z nájemních bytů v tamním zámku. V letech 1939 až 1945 obec patřila do Protektorátu Čechy a Morava. Zdeněk se během německé okupace začal učit obchodním příručím. Zažil bombardování vesnice v srpnu 1944, při kterém zemřelo pět lidí. Ve sklepě zámku přečkal na jaře 1945 boje mezi německými a sovětskými jednotkami. Je pamětníkem okolností smrti staroveského mlynáře a starosty Hermanna Ohnheisera v červnu 1945 – příslušníci revoluční gardy ho po osvobození zavřeli do sklepa, kde za nevyjasněných okolností zemřel. Zdeněk Menšík pracoval v obchodech Budoucnost a Jednota. Od konce padesátých let dělal jeřábníka ve Vítkovických železárnách v Ostravě. V roce 2019 žil ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.