Bohuslav Maleňák

• „Stříleli po nás nejen Němci, ale i naši to byli. My jsme práskli do koní. To se jelo na Hutisko prudce nahoru. Vezli jsme vodu. Čerpala se dole z Bučiska. Jak začala jít fronta, tak vody nebylo, takže jsme museli jet dolů do Bečvy načerpat vodu, abychom vše udrželi při životě. A oni potom přišli Rusi a vše nám sebrali. Koně, krávy, všechno sebrali. Nám nezůstalo nic. Tak jsme dopadli.“

• „My jsme si ho postavili. Když už jsme můstek postavili, tak se tam nahrnulo plno lidí. Ani nevím, odkud byli, ale byl to dav. Z obou stran na nás čuměli, jak skáčeme. My byli parádníci, skákat jsme uměli. Lyže jsme měli žebráky. Já je měl po tátovi a byly takové dlouhé. Ale skákali jsme a obecenstvo bylo nadšené. Pak se ten můstek ztratil, už ani nevím proč. Už se tam neskákalo. Já jsem šel do Prahy studovat tělocvik a už jsem tady pak ty skoky nedělal.“

• „Já jsem začal jezdit hned. Táta udělal lyže, to si pamatuju. Orubal kus buku a udělal nám lyžiska. My jsme na těch lyžích rajtovali z Hradiska dolů. Pak nám zajistil takové pěknější s vázáním. To vázání se tak divně zapínalo, aby to drželo. Zepředu se tam strkaly nohy. Ale bylo to dobré. Ten Umlauf si nás hleděl. On moc česky neuměl, on byl Rakušan. Ale chodil se na nás dívat, jestli jdeme do lesa, jestli naháníme zajíce a srnce. Bylo to pěkné a já to tam prožil rád.“

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 18.12.2019

• 2

Střílet jsem se naučil v dětství, proto se mi v biatlonu dařilo

Bohuslav Maleňák, polovina 50. let, reprezentant za Duklu Liberec ve skocích na lyžích.
zdroj: archiv pamětníka

Bohuslav Maleňák se narodil 13. září 1933 v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho matka Františka Maleňáková byla jednou z uznávaných vyšívaček ze Zubří, otec Josef byl zaměstnán jako hajný na statku Hradisko. Jednalo se o velkou zemědělskou usedlost na okraji Rožnova, kterou vedl správce, Rakušan Karel Umlauf. Bohuslav Maleňák od dětství pracoval v zemědělství a pomáhal otci nahánět a krmit zvěř v lesích. Hradisko byla prosperující a bohatá usedlost. Po osvobození Rožnova ji však Rudá armáda vyrabovala. Bohuslav vystudoval fakultu tělovýchovy a sportu v Praze. Jeho velkou zálibou byly skoky na lyžích. S bratry Solanskými svépomocí vybudovali skokanský můstek na Hradisku a na jejich skoky se tam jezdily dívat stovky lidí. V roce 1955 se stal členem klubu Dukla Liberec a reprezentoval ve skocích na lyžích a v biatlonu. Řadu let vyučoval tělesnou výchovu na Střední zemědělské škole v Rožnově.