ak. soch. Mgr. Štěpán Málek

• „Byl jsem pozvaný na punkovou svatbu, měli jsme tam hrát s kapelou, ale vím, že v té době kytarista měl noční směnu nebo prostě nemohl. Neuvolnil se, takže já jsem tam jel jenom se saxofonem a nakonec nějak ta muzika nedopadla, nebo možná by i dopadla, ale než k něčemu došlo, tak tam přijeli policisté. Nejdřív nás všechny zlegitimovali a pak venku nás víceméně střískali na jednu hromadu. Pod nějakou záminkou, někdo jim tam něco řekl nebo kopnul do auta, a najednou se někde z roští vyrojily mlátičky v maskáčích a dostali jsme takovou gumoléčbu, že já jsem koukal. Jako jo, že jsem do té doby nějaké buzerace zažil, že třeba mě naložili do antonu a někde mě vysadili, dobrý. Ale fakt nás teda seřezali, kluky, holky, bylo jim to úplně jedno. Pak si nás rozvozili po stanicích po celém Hradci. Pak si nás zase sváželi do Malšovic, kde byla kriminálka, k výslechu. A vím, že z toho měl být velký monstrproces s hnutím punk na Královéhradecku, který se potom nekonal, protože v podstatě na té svatbě nás bylo asi 70 a všichni svorně říkali úplně něco jiného, než byla oficiální verze Veřejné bezpečnosti. Já jsem se pak dozvěděl takové hámoty, že jsme údajně demolovali hospodu, že jsme se měli snažit oběsit hospodského v opilosti, no strašné slinty, nic nebylo pravda.“

• 1

Hradec Králové, 21.08.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Nebojte se a nestyďte se

Štěpán Málek, foto z maturitního tabla, 1984
zdroj: Archiv pamětníka

Štěpán Málek se narodil 24. listopadu 1966 v Chlumci nad Cidlinou. Dětství a rané dospívání prožil v Novém Bydžově. Ve čtrnácti letech se začal zajímat o punkovou hudbu a tzv. novou vlnu. Vystudoval střední kamenickou školu v Hořicích, kde také přišel do styku s undergroundem. V šestnácti letech ho poprvé vyslýchala StB, poté, co jeho výtvarné dílo kdosi označil za údajné hanobení mapy Sovětského svazu. Stal se členem Jazzové sekce Svazu hudebníků a stál u zrodu několika kapel. Dodnes je frontmanem punkové skupiny N.V.Ú. (Nepřichází v úvahu). Nastoupil ke studiu na pedagogickou fakultu v Hradci Králové, jako problémový student byl ze školy účelově vyloučen. Zažil policejní rozehnání koncertu u příležitosti svatby v Bělči, od té doby byl pravidelně vyslýchán StB. Podle dochovaných záznamů byl veden jako kandidát tajné spolupráce a později jako agent, jeho složka se však nedochovala. Vědomou spolupráci s StB Štěpán Málek popírá. V listopadu roku 1989 chodil na demonstrace. V devadesátých letech vystudoval sochařství na AVU. V době natáčení rozhovoru (2019) žil pamětník v Holicích a vyučoval na soukromé umělecké škole v Pardubicích.