Andrej Lukáček

Koupil si malý rozpadající se domek v Bohuslavicích nad Metují a podepsal Chartu 77

Andrej Lukáček 1984
Andrej Lukáček 1984
zdroj: ABS

Andrej Lukáček se narodil 31. srpna 1938 v Piešťanech na Slovensku. Dokončil měšťanku a poté vystudoval gymnázium. Krátce pracoval na národním výboru. Po vojně pracoval jako skladník a v roce 1960 se mu podařilo přihlásit se do Litoměřic do kněžského semináře. Po vystudování a vysvěcení na kněze byl v roce 1965 poslán na farnost do Polné, kde později spoluzaložil skautský oddíl. Dalším místem jeho působení na konci 60. let se stala vesnice Vápenný Podol u Chrudimi. Odtud byl přeložen do Orlických hor. Angažoval se v podzemní církvi, v jeho kostelích byli tajně svěceni kněží. Kvůli angažmá ve skautingu mu byl v roce 1974 odebrán státní souhlas. Tehdy sloužil na faře v Nebeské Rybné. Našel si nakrátko podnájem v Hradci Králové a pak si koupil malý rozpadající se domek v Bohuslavicích nad Metují. Chartu 77 podepsal v lednu roku 1977. V jeho sousedství bydlel další chartista Charlie Soukup, se kterým se seznámil při pobytu ve Františkových Lázních. Lukáček pracoval ve vodní elektrárně na údržbě turbíny a podomácku studoval. Byl vystaven neustálým domovním prohlídkám StB a výslechům. Fyzické týrání ale nezažil. Když byl propuštěn z elektrárny, snažil se najít si práci nočního hlídače. Nakrátko se uchytil v Dobrušce, ale estébáci už během měsíce donutili zaměstnavatele, aby Lukáčka propustil. Poté chtěl pracovat jako hlídač v papírnách, ale StB mu nástup rovněž znemožnila. Nakonec sehnal místo řezače papíru, což byla těžká fyzická práce. V papírnách vydržel až do roku 1989, ale těžkou prací si poškodil zdraví. V roce 1989 se vrátil jako kněz do pastorace. 19 let působil na faře Sedlec v Kutné Hoře. Poté odešel na odpočinek do Poděbrad.