Jiří Löwy

• „Vyloučili mě ze Socialistického svazu mládeže, protože jsem odmítl demolovat mlýn v Horní Bříze. Tam byl krásný záložní mlýn, celý ze dřeva. Byla to krásná budova. Vevnitř byla technologie a v Akci Z se z toho mělo vytěžit železo, ale toho tam moc nebylo, protože ty mlýny byly dříve převážně ze dřeva. Patřilo to nějakému panu Kovářovi. Ten majitel měl štěstí, že ho nechali bydlet ve vile, která přes dvůr s tím mlýnem sousedila. Řekl jsem, že tohle dělat nebudu, že se toho prostě nezúčastním, protože to není správné. To se jim moc nelíbilo, takže mě vyloučili ze SSM. Mně to nevadilo, ale oni z toho byli zkroušení. A nemohl jsem se stát členem KSČ. Já bych se jím ale stejně nestal, protože když na mě tlačili, byli jsme všichni i se švagrem zaměstnáni v tom [státním podniku] Mlýny [Plzeň]. Můj švagr [Jaroslav Uhel], když se oženil, tak dělal bachaře na Borech a my jsme mu řekli, že to není zrovna takové hezké povolání, které by zapadlo do naší rodiny. Tak šel dělat k nám, tedy do těch Mlýnů, šoféra. A pak jsme ho přesvědčili, že by také bylo dobré, kdyby vystoupil z [komunistické] strany. On totiž jako bachař musel být ve straně. Tak on z té strany [opravdu] vystoupil, což byl hrozný průšvih. To bylo horší, než když do ní někdo nechtěl vstoupit. Ale nějak jsme to ustáli. [Jen tedy] nesměl vozit osobním autem toho ředitele a náměstky, musel jít na náklaďák, tímto ho potrestali. Pak začali tlačit na tátu a na mě, abychom vstoupili do strany. My jsme ale říkali: ‚To přece nemůžete myslet vážně. Vždyť jste tátovi celou dobu vyčítali, že je Žid, kulak a západní voják. Jak si můžete myslet, že by vstoupil do strany kvůli tomu, že by byl přesvědčený?‘ Načež oni už moc netlačili, pochopili to. Táta už ale nesměl parkovat svého žigulíka na parkovišti, které bylo určené pro zaměstnance.“

• „V Plzni byla silnější komunita německých Židů nežli těch českých. Žili pohromadě, nebyl mezi nimi rozpor. Tady v Plzni nebyl rozpor ani mezi Němci, kteří nebyli Židi a kterých tu také bylo hodně. Nebyl tu rozpor do té doby, než Hitler nakázal rozdělovat lidi. [Do té doby] tu všichni žili pohromadě celkem v pohodě. Informace z Německa samozřejmě nějaké byly, ale prostě tomu nikdo nevěřil. [Tatínek] mi [jednou] řekl: ‚To se nepředpokládalo, že ty hrůzy přijdou sem.‘ Aby měl někdo v tu dobu nějaké hmatatelné důkazy, to nebylo. To bylo dobře uzavřené, dobře skryté. Ale když už potom bylo těsně před příchodem [Hitlera], tak tatínek říkal, že mu dali nějaké zlaté náramky, přívěšky a prstýnky, aby měl něco do začátku. Tím, že ten Oscar tady v Plzni nebyl a Leo už byl ženatý, takže nechtěl odejít a také tu nechtěl nechat rodiče samotné, no tak připadal v úvahu jenom táta, a tak odcestoval do Anglie. A proč si zvolil Anglii? Řekl, že si mysleli, že Anglie je absolutně svobodná země a tam že se Hitler nedostane. Naštěstí to odhadli dobře.“

• „Bratr pradědečka Davida, Vilém Löwy, taky zemřel, ale zůstala po nich dcera, která přežila koncentrační tábor a také pochod smrti, protože se jí z něho podařilo utéct. V roce 1948 emigrovala. Má dvě děti, které žijí ve Spojených státech a se kterými se občas vidíme. Byl jsem za ní asi třikrát. Byla asi čtyřiadvacátý ročník. Vyprávěla mi, jak to bylo v Auschwitzu. Ona šla přes Terezín a byla v Auschwitzu. Měla štěstí, že se v tom Auschwitzu dlouho nezdržela. Pak šla do pracovních táborů na německém území, vyráběli tam zbraně. Potom, když se blížil konec války a přes to město, ve kterém musela pracovat, šel pochod smrti, tak je do toho pochodu smrti zařazovali. Protože přestali pracovat a nevěděli, co s nimi. A ona říkala, že když viděla, v jak zbídačeném stavu jsou ti lidé, kteří šli pochod smrti, tak si uvědomila, že by to dlouho nevydržela, že by nepřežila. Tak se se svými kamarádkami – byly dohromady tři – rozhodly, že musí okamžitě utéct, dokud si je ti, co hlídali, nebudou pamatovat. A dokud jsou při síle a jsou ještě oblečené tak, že se dokážou vmísit do obyvatelstva. Takže hned druhý den utekly a schovávaly se na tom německém území. Byly i na farmě, pak byly u nějakého starosty, kde byly prozrazené, ale zase dostaly echo, že mohou zajít někam, kde se o ně postarají. Ona se jmenovala Hana Weiner, [za svobodna] Löwy. Pak se dostaly na nějakou farnost, kde se o ně postaraly jeptišky. Byly v nějakém klášteře, kde pracovala jako šička, opravovala oděvy. Ona totiž tady v Plzni přešla ze školy, která ji nebavila, a tak se učila švadlenou, což se jí tam hodilo. A tam se také dočkaly konce druhé světové války.“

• „[Tatínek a jeho bratr Oscar po válce] nepřišli do Plzně současně. Nepřišli ani jako osvoboditelé. Přišli až s tou československou armádou, a to už byla Plzeň osvobozená. Když přišli do Plzně, tak je samozřejmě zajímalo, jak to tady vypadá s tou jejich rodinou, protože neměli úplně informace [o tom], co se dělo, i když to tušili, něco se povídalo… Potom zjistili, že ty nejhorší zprávy byly pravdivé. Zůstaly ty nemovitosti, ty prý nebyly moc poškozené, ale z té rodiny nezůstal nikdo. Rodiče, Moritz a Berta Löwyovi, zemřeli v Estonii v Kalevi-Liiva. Leo, ten nejstarší bratr, se svou manželkou Marií a dcerou Helenkou, které byly čtyři roky, když šli do transportu v lednu 1942, zemřeli v Zámošti [Zamość]. A bratr toho pradědečka Davida, Vilém, ten zemřel taky. Zůstala po nich ale dcera [Hana], která přežila koncentrační tábor a pochod smrti, ze kterého se jí podařilo utéct.“

• 1

Plzeň, 01.05.2022

• 2

Plzeň, 17.06.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj
  • 3

Plzeň, 08.08.2022

Ti z naší rodiny, kteří neutekli nebo se neschovali, zemřeli v koncentračních táborech

Jiří Löwy na vojně, těsně před odchodem do civilu
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Löwy se narodil 23. září 1957 v Plzni do židovské rodiny. Tatínek Rudolf Löwy a jeho bratr Oscar vstoupili do 1. československé samostatné obrněné brigády v Anglii. Velká část jeho předků v době holocaustu však zahynula v koncentračních táborech. Rodina nejprve bydlela v Touškově ve mlýně, v roce 1962 se přestěhovala do Plzně. Zastupitelstvo města Plzně ale rozhodlo, že jsou ve městě nežádoucí, a tak se rodiče s dcerou museli vrátit. Mohli se vrátit až po roce a půl, Jiří Löwy do té doby vyrůstal s babičkou a dědou. Po únorovém převratu v roce 1948 tatínkovi komunisté sebrali velkostatek v Kunějovicích a posléze mu zakázali pracovat v zemědělství, i když měl vystudovanou zemědělskou školu. Zatímco maminka v Plzni pracovala ve výrobně cukrářských výrobků, tatínek byl zaměstnán jako šofér. Jiří Löwy se odmala zajímal o židovské památky, historii a život v židovské komunitě. V Pardubicích se vyučil opravářem mlýnských strojů. Po vyučení pracoval až do sametové revoluce jako zámečník ve státním podniku Mlýny Plzeň. V roce 1976 nastoupil na vojnu, po jejímž skončení se oženil s Nežidovkou. V rámci Akce Z, kdy se odmítl zúčastnit demolice mlýna v Horní Bříze, byl vyloučen ze Socialistického svazu mládeže. V červenci 2018 byl zvolen předsedou Židovské obce Plzeň, inicioval rekonstrukci Velké synagogy. Stal se místopředsedou a členem správní rady Židovského muzea v Praze a členem prezidia Federace židovských obcí. V době natáčení (2022) žil se svou manželkou Marií na rodinném statku v Kunějovicích, který jeho otec po sametové revoluci získal zpět.