Ivan Látal

• „Tohle jsou moje prarodiče tady v Černošicích v tý Sakrabonii. Děda Fischer, kterej byl porodník, porodil mnoho mých spolužáků, i mě porodil tady v Sakrabonii v Černošicích. Tohle je moje babička Marie Fischerová Kvěchová, malířka, která víceméně vedla celý ten rod. Jsme v roce 1968, když jsme na gymnáziu v Radotíně pořádali pouť na výročí, vždycky TGM se chodilo do Lán. Bylo to poprvé, kdy to ty estébáci nerozprášili, takže jsme šli ve sněhu a tam jsme dali kytičku. Tak to byl takovej předzvěst toho pražského jara, které pak vrcholilo. Jenom ukázka, že vlastně Beatles jsme sice nějaký slyšeli z nějakých zahraničních rádií, ale tak rušený, že... natožpak abysme dostali nějakou desku. Ale věděli jsme o tom, kdo to je. Moje babička jim říkala ‚bítlíčkové‘. Tak to byla asi skupina mého mládí.“

• „Narodil jsem se v tomhle domě, který postavila začátkem století v roce sedmnáct moje prababička s pradědečkem, koupili jako takovou starou vilu a pak to v roce 1933 předělali na celoroční obývání a dům je nazvanej Sakrabonie. V té době vlastně druhej můj dědeček, kterej byl na Moravě v Prostějově, tam vedl družstvo Budoucnost, který se nelíbilo a hledali nějakou záminku, jak to družstvo rozprášit. Ten dědeček byl zavřenej, tady vidíte lístek na podporu rodiny. Ta babička dostávala 203 korun, takže to asi nic nebylo. Dostal patnáct let původně, pak byl ten jeho proces nějak revidovanej, ale byl až v roce 1968, dva měsíce předtím než zemřel, rehabilitovanej. Už mu to chudákovi moc nepomohlo. Tohle jsou moje prarodiče tady v Černošicích v tý Sakrabonii. Děda Fischer, kterej byl porodník. Porodil mnoho mejch spolužáků, i mě porodil tady v Sakrabonii v Černošicích. Tohle je moje babička Marie Fischerová-Kvěchová, malířka, která víceméně vedla celej ten rod.“

• „V Československý televizi jsem nastoupil, ta pak 1992 se rozdělila Československá na Českou a začalo se mluvit o veřejnoprávní televizi, což v tu dobu nikdo nevěděl, co to je. Četli jsme a zjišťovali jsme, jako vzor byl BBC v Londýně, že to vlastně je televize nezávislá na politických stranách a dění a že má objektivně informovat.“

• 1

Černošice, 30.03.2021

Práce v Československé televizi jako škola života

Portrét Ivana Látala z jeho fotografických začátků
zdroj: Archiv Ivana Látala

Fotograf Ivan Látal se narodil 5. září 1950 v Černošicích, respektive Mokropsech. Vyrůstal v rodinné vile Sakrabonie, kde žila už jeho babička, známá malířka a ilustrátorka Marie Fischerová-Kvěchová. Vystudoval gymnázium v Radotíně, poté dokumentární tvorbu na FAMU. V roce 1968 maturoval a poté nastoupil do Československé televize, kde chtěl získat potřebnou praxi před nástupem na vysokou školu. S vidinou vysněné práce odmítl po srpnové okupaci nabídky k emigraci. V tehdejší Československé televizi zažil časy normalizace, sametovou revoluci i následnou transformaci včetně dělení v souvislosti s rozpadem Československa. Působil zde do roku 1994, poté se věnoval vlastní tvorbě i výuce fotografování.