Milan Kynos

• „Starší bratr začínal s fotbalem a hokejem. Když se dostal na střední školu do Rychnova, tak v nedaleké Solnici měli dráhu na atletiku. Odtud se dostal v roce 1957 do Dukly Praha. Václav Janeček nebo Vilém Mandlík byli jeho partneři, se kterými v Dukle působil. V roce 1959 získal na mistrovství Československa čtyři zlaté medaile za běh na sto metrů, na dvě stě metrů a dvě medaile ve štafetě. Závodil mnohokrát v zahraničí. Zasáhla do toho ale politika. Když otce zavřeli, Václava z Dukly vyhodili. Dostal práci ve Škodových závodech v Hradci Králové. Pak se dal na fotbal a hrál první ligu za Spartak Hradec Králové v letech 1961–1965.“

• „Srpen 1968 jsem nesl těžce, ale to nesli těžce i někteří komunisté. Šéf Lidových milici shodil rudou točící se hvězdu z naší fabriky ze střechy dolů. Pak se to ale rychle všechno stabilizovalo. Viděl jsem celou jednotku Lidových milicí, jak rukovala do Prahy. Měl jsem jednu výhodu. Nebyl jsem ani pionýr, ani svazák, ani komunista. Musel jsem jen chodit na politická školení.“

• „Otec šel pracovat do Příbrami, kde fáral společně s horníky. Jeho povinností bylo brousit korunky smolince. Neměl ale žádné ochranné pomůcky kromě rukavic a brýlí. Když se vrátil, zanedlouho onemocněl a po několika letech zemřel na rakovinu jater, která byla zapříčiněná radiací z pracovního procesu. Byl rehabilitován až v roce 1968, kdy také zemřel. Byl snad osud, že rehabilitace nám byla doručena čtyři hodiny před jeho smrtí.“

• 1

Hradec Králové, 06.06.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj
  • 2

Hradec Králové, 20.06.2023

Otec dával bolševikům půl roku. Kdepak, zavřeli ho a rozprodali 84 obrazů

Milan Kynos na starém fotbalovém hřišti v Hradci Králové v šedesátých letech
zdroj: Archiv Milana Kynose

Milan Kynos se narodil jako druhý ze tří bratrů 26. června 1939 v Třebechovicích pod O. do rodiny prvorepublikového životnostíka s koloniálním zbožím. Zatímco válku vnímal dětskou optikou, v únoru 1948 už dobře věděl, že se pro jeho rodinu vše změnilo. Otec Václav Kynos musel svou živnost odevzdat státu. Pamětník i jeho bratři měli problémy s přijetím na střední školu. Nakonec vystudoval energetiku na průmyslovce v Hradci Králové. V roce 1957 začal vykonstruovaný politický proces s otcem, kterého komunistický režim odsoudil na dva a půl roku za smyšlené rozkrádání socialistického vlastnictví. Otec vykonával nucené práce v uranových dolech s fatálními následky na jeho zdraví. Pamětník hrál hokej a fotbal za Třebechovice pod Orebem a díky sportu získal, buržoaznímu původu navzdory, místo v zestátněných koželužnách ZAZ (Závody Antonína Zápotockého). Úspěšně hrál fotbal za Hradec Králové a od osmdesátých let trénoval fotbal v Třebechovicích. Z politických důvodů nemohl ani jeden z bratrů plně uplatnit sportovní nadání a naplnit své ambice. Milan Kynos se v Třebechovicích zasloužil o výstavbu několika moderních sportovišť. Po sametové revoluci se politicky angažoval jako zastupitel a člen rady města. Roku 2016 získal Cenu Dr. Václava Jíry za celoživotní přínos fotbalu. V roce 2023 se stále věnoval sportu i práci, která ho celý život těšila, a žil s manželkou v Třebechovicích pod Orebem.