Anna Kuglerová

Já jsem nevěděla, co je to láska

Anna Kuglerová v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Anna Kuglerová se narodila 30. listopadu 1939 v České Vsi na Jesenicku jako prostřední ze tří dětí rodičům Františkovi a Emmě Langerovým. Oba rodiče byli německé národnosti. Otec narukoval do německé armády a v říjnu 1941 padl v bitvě o Charkov na území dnešní Ukrajiny. Během shromažďování Němců na náměstí v Jeseníku (tehdy Frývaldov) zažila, jak byly německým ženám vytrhávány náušnice přímo z uší. V té době také přišla o většinu příbuzných, kteří skončili v Německu. S matkou a sestrou si je vybral český hospodář z České Vsi, a proto nebyla zařazena do odsunu Němců. Oficiálně je potřeboval na práci, ale spíš upřednostňoval zjev a ženské tvary matky. Anna Kuglerová na dva roky strávené na jeho hospodářství vzpomíná jako na nejhorší léta svého života. Sestrám se nakonec podařilo uprchnout k prarodičům do Chebzí, kde již s matkou zůstaly. Základní školní docházku Anna ukončila v šesté třídě. Důvodem byl její vysoký věk a také častá absence způsobená špatným zdravotním stavem. Tělesné neduhy ji pak trápily celý život, což bylo následkem útrap života na hospodářství v České Vsi. V Jeseníku se Anna vyučila švadlenou, pracovala pak v tamní textilní továrně Moravolen a později jako kontrolorka dílů ve strojírnách v Písečné. V roce 1958 se vdala za Čecha Radomíra Kuglera, s nímž měla v letech 1958 až 1966 dceru Annu a syny Radomíra a Martina. V době natáčení v roce 2023 bydlela Anna Kuglerová v Písečné.