Mgr. Helena Kučerová

• „Něco jsme potřebovali zařídit v Praze. Bydleli jsme v té době na Vinohradech a probudil nás zvuk letadla. Říkali jsme si: ‚Co to je? Letadlo krouží nad Prahou a nemůže přistát.‘ Později se ozvalo volání, ať si zapneme rádio nebo televizi, tak jsme se dozvěděli, co se děje, že přistávají letadla se sovětskou armádou. Byli jsme zděšení. Já měla dítě na chatě ve Všenorech a nevěděli jsme, co bude, nebude. Vyběhli jsme do ulic. Muž se rozhodl zůstat v Praze a zažil situaci před rozhlasem a já se přesunula na chatu za dítětem.“

• „Když Cvrčaninovi museli utéct před Hitlerem, požádali moje rodiče, jestli nemohou bydlet v jejich vile v Horních Počernicích. Spolu s nimi tam bydlel biskup Gorazd z pravoslavné církve. Tím pádem se jich dotklo zavraždění Heydricha. Oni sami o tom nevěděli, ale i oni byli vyslýcháni v Petschkově paláci. Kupodivu tam byli třikrát a nikdy nebyli postiženi. Kromě prohlídek objektu, celé vily a také byli svědky zatčení. Válku ale přežili.“

• „Jenom říkala, že je kupodivu na gestapu vyslýchali v oddělení, které mělo na starosti církve. Díky Bohu. Matka přímo říkala, že byli celkem slušní. Biskup Gorazd pak i po někom vzkázal, že on je do ničeho nenamočil. Že se o nich vůbec nezmiňuje, jen že byla jeho sekretářka a že mu posluhovala a dávala obědy. Že o ničem nevěděli, což asi nevěděli. Tak přežili bez úhony.“

• 1

Praha 10 - Strašnice, 30.06.2021

Matka byla hospodyně biskupa Gorazda, o parašutistech nic nevěděla a výslechy přežila

Helena Kučerová v roce 1965
zdroj: Archiv pamětníka

Helena Kučerová se narodila 16. července v roce 1946. Otec František Roubal pracoval jako účetní na ministerstvu spravedlnosti za první republiky v éře protektorátu i po válce až do smrti v roce 1958. Maminka Marie Roubalová, rozená Uhrová, se s ním seznámila na stejném oddělení ministerstva. Před válkou se spřátelili s jihoslovanskou rodinou Cvrčaninů. Za války bydleli v jejich domě v Horních Počernicích a jejich obydlí s nimi sdílel i tehdejší pravoslavný biskup Gorazd (vlastním jménem Matěj Pavlík). Marie Roubalová pro biskupa pracovala jako sekretářka a hospodyně. Biskup Gorazd věděl v době heydrichiády o ukrývání parašutistů v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje a po jejich odhalení byl nacisty popraven. Rodiče pamětnice zažili jeho zatčení, sami byli vyslýcháni gestapem, ale další perzekuci unikli. Helena Kučerová studovala gymnázium (tehdy SVVŠ – střední všeobecně vzdělávací školu) a v letech 1964–1971 absolvovala studium na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, obor čeština - dějepis. Vnímala uvolnění 60. let i následný šok a rozčarování ze sovětské okupace v roce 1968. Až do roku 1996 pracovala v nakladatelství Albatros jako korektorka a odborná redaktorka. Jejím nejvýznamnějším počinem bylo vydání svazku Dějiny v obrazech. Od roku 2004 se podílela na tvorbě encyklopedie o J. A. Komenském Encyclopaedia Comeniana. V roce 2021 získala prestižní medaili J. A. Komenského Národního pedagogického muzea a knihovny za dlouholetý přínos rozvoji komeniologie.