František Kubíček

• „Mohl bych ještě doplnit k době socialismu, kdy jsem chodíval do kostela zpívat a tamější pan farář mě požádal, jestli bych od jedné známé vyzvedl přístroj na kopírování, tehdy se říkalo cyklostyl, a přenesl ho jinam, protože byla v ohrožení zatčení, a není to neznámé jméno. Je to Jitka Malíková, která nedávno zemřela a byla poctěna nějakou cenou za odboj a tak. Byla zaměřena na skauting a pokoušela se získat kontakty do Francie na nějakou celosvětovou organizaci JOC. Stejně nakonec byla zavřená. Když potom sháněli po ní věci, tak došlo i na to, že nám udělali doma malou prohlídku. Jenom v jedné skříni, kde zase byl od jiného pana faráře psací stroj, a oni ho přehlédli. Tak se potom taky přenášel do jiné obce, aby se předešlo dalšímu.“

• „Maminka byla v domácnosti a otec byl úředníkem vlakové pošty. Nejdříve byl běžným pracovníkem a potom léty a získanou kvalifikací byl úředníkem. Taky měl malou epizodku, když byla revoluce a Němci se stahovali z východní oblasti k západu a otec zrovna přijel služebně na Masarykovo nádraží a tam to bylo obklopené vojskem a už sledovali i cestující a všechno. Tehdy ještě pošťáci měli tu brigadýrku – čepici s poštovním znakem. Tak ji pěkně ukázal před sebe a nechali ho projít bez potíží. A to bylo dosti napnuté, protože mu šlo o život.“

• 1

Dobříš, 28.02.2019

Pomohl skautce ohrožené zatčením. „Je to Jitka Malíková“

František Kubíček.
František Kubíček.
zdroj: Dodáno žáky pro projekt Příběhy našich sousedů

František Kubíček se narodil 21. dubna 1930 v Petrovicích u Sedlčan, vyučil se typografem a sazečem. Měl blízko ke skautingu a za komunismu také zpíval v kostelním sboru. Přes známého faráře pomohl přenést a schovat cyklostyl skautky a katoličky Jitky Malíkové, později odsouzené komunistickým režimem za velezradu na devět let vězení. Své manželce pomáhal překonávat onemocnění epilepsií, byli bezdětní.