Jana Krutilová

• „Zrovna v té době kamarádům horolezcům, co jezdili do Ruska do hor, přijeli kamarádi Rusové. A oni byli z Hodonína, tak oni [Rusové] u nich bydleli v Hodoníně, a volali: ,Jano, prosím tě, mohli by spát čtyři u vás doma? Oni by se chtěli podívat do Brna.‘ Tak přijeli do Brna a spali u nás. Oni tenkrát chodili v teplákových soupravách, tak jsem se za ně trošku styděla, to u nás nebylo tenkrát zvykem. A já říkám: ,Já vás vezmu na demonstraci.‘ Tak jsem je vzala na Svoboďák, jedna z prvních demonstrací, obrovská euforie, nadšení, davy lidí... a říkám: ,Tak co na to říkáte?‘ A oni: ,No to u nás jsou taky takové demonstrace...‘“

• „Mně přišlo do schránky předvolání od Státní bezpečnosti, že se mám tehdy a tehdy dostavit na jejich pracoviště. No tak samozřejmě [jsem byla] vyděšená, už po zkušenostech s tátou... A [bylo to] úplně jako v těch pozdějších filmech, systém hodný – zlý: ,Já jsem nadporučík Tlustý, já mám tady na starosti tramping, ale já jsem ten hodný. Já vím, že vy jezdíte s hodnými trampy, my potřebujeme odlišit ty hodné trampy, které necháme na pokoji, od těch zlých. Dokonce jsme chytli trampy, že si dali fotku prezidenta Husáka na strom a stříleli do ní se vzduchovkou, ale mezi těmi určitě nejste.‘ A v podstatě mě chtěli donutit ke spolupráci... že v pátek budu chodit po nádraží a tenhle nadporučík Tlustý tam bude chodit v trampském oděvu a já se budu bavit s těmi trampy, kterých bylo vždycky plné nádraží, a budu mu říkat, kam jedou. Což jsem samozřejmě odmítla. Tak si mě pozvali znovu, to člověk musel jít. Dokonce pro mě jednou přišel domů. No a pak už přitvrdil, začal mi vyhrožovat, že když nebudu spolupracovat, že mě vyhodí ze školy, že nedokončím studium. Já jsem řekla: ,No tak nedokončím, já prostě s vámi spolupracovat nebudu.‘“

• „V každé fabrice byl pracovník StB, samozřejmě se o něm teoreticky nevědělo, že je z StB, všichni to věděli, ale oficiálně tam u nás ve Zbrojovce byl zaměstnanec odboru podnikové kontroly. A on chodil, vykládal politické vtipy a sledoval, jak na to lidi reagují. Ale my jsme všichni věděli, že to je estébák. A když jsem dostala přidělený byt, tak za mnou přišel – úsměvná historka, ale dokumentuje dobu – a řekl mi, že strana se mi postarala o byt, a že když nezačnu okamžitě odebírat Rudé právo [komunistické noviny], tak že se postará, abych ten byt nedostala. A to jsem jedinkrát v životě ustoupila, že jsem si teda kvůli tomu bytu to Rudé právo objednala, dostala byt, no a za půl roku jsem Rudé právo odhlásila. Takže to byl můj jediný ústupek režimu.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Otce označili za pravicového oportunistu

Jana Krutilová, polovina 60. let
zdroj: archiv pamětníka

Jana Krutilová (roz. Kalná) se narodila 21. září 1953 v Brně. Její otec Bedřich Kalný byl za protektorátu coby poloviční Žid uvězněn v koncentračním táboře. Podařilo se mu uprchnout z pochodu smrti a do konce války se ukrýval u svého spolužáka z gymnázia. Po válce vystudoval leteckou akademii a stal se stíhacím pilotem. V noci z 20. na 21. srpna 1968 během služby na brněnském letišti odmítl spolu s celou posádkou povolit sovětským okupačním letounům přistát. To jej následně stálo zaměstnání i členství v KSČ, v době normalizace směl pracovat jen v nekvalifikovaných profesích. Po roce 1990 byl rehabilitován. Otcův osud dostihl i Janu Krutilovou. Po maturitě na gymnáziu v roce 1973 nebyla přes výborný prospěch přijata ani na vysněnou filozofickou, ani na právnickou fakultu. Nakonec se dostala na strojní fakultu VUT, kam byli přijímáni i uchazeči s kádrovým škraloupem. Po promoci v roce 1978 pracovala v brněnské Zbrojovce v oddělení zahraničního obchodu. Pamětnice se již od roku 1968 angažovala v obnoveném Junáku a vedla zde oddíl. Pokračovala v tom i po opětovném zrušení organizace po roce 1970 pod hlavičkou pionýrské organizace. V sedmdesátých a osmdesátých letech se také intenzivně věnovala trampingu, za což se ocitla v hledáčku StB, která se ji marně pokoušela donutit ke spolupráci. Během studia na VUT se se spolužáky začala angažovat v Hnutí Brontosaurus a stála u zrodu projektu Prázdniny s Brontosaurem. Dodnes spolu se svým manželem cestuje po celém světě, mj. na motorce. V roce 2023 žila Jana Krutilová v rodném Brně.