Zdeňka Kristová

• „V roce sedmdesát při stranických prověrkách byla samozřejmě zásadní otázka, jestli souhlasíme se vstupem sovětských vojsk. Už jenom vzhledem k tomu, že jsme si prožili ten rok v Rusku, že jsme poznali tu atmosféru, že jsme viděli, jak to tam funguje, kdo tu moc tam má, kdo může a kdo nemůže. A teď do toho ten osmašedesátý. No tak samozřejmě jsem nesouhlasila se vstupem sovětských vojsk. A tak mně to soudruzi spočítali, takže mě vyškrtli.”

• „Jan Miroslav sháněl zaměstnání půl roku. Nebyl zaměstnaný. Já jsem si nikdy nemyslela, že to je takový problém, ale je to problém pro člověka, když je zvyklý dělat. Teď najednou odepisoval na inzeráty, které vycházely, sháněl místo na nějakém tom ekonomickém úseku nějaké fabriky nebo podniku. No ale bohužel vždycky poslal dotazník nebo se někam dostavil i osobně. Tam když se dostali ke členství a teď si přečetl, že byl vyloučený, no tak samozřejmě buď mu napsali, že už mají místo obsazené, nebo že bohužel, nebo že mu dají vědět, a samozřejmě nedali.”

• „Dávám vám tímto výpověď z vedlejšího pracovního poměru dnem prvního prosince sedmdesát pět z důvodu, že nesplňujete kádrové předpoklady pro výkon sjednané práce a nutné organizační změny v souboru Velička. Současně sděluji, že dnem 1. prosince sedmdesát pět končí platnost s vámi uzavřené dohody pracovní smlouvy ze dne 6. července sedmdesát dva. Tak to bylo zdůvodněno.”

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Nesouhlas se srpnovou okupací udělal z pracovnice v kultuře uklízečku

Zdeňka Kristová v dětství
zdroj: Archiv pamětnice

Zdeňka Kristová, rozená Dupalová, se narodila 9. září 1944 v Říčanech u Brna rodičům Karlovi a Zdeňce Dupalovým. V Říčanech absolvovala také základní školu, po které studovala obor drobný umělecký průmysl na střední škole uměleckých řemesel v Brně. S absolvovanou maturitou dostala pracovní umístěnku do regionálního muzea v Mikulově a zapojila se do svazu mládeže. V roce 1966 odjela studovat na rok do Moskvy, po návratu v roce 1967 nastoupila na oddělení kultury ústředního výboru Československého svazu mládeže. Touto cestou se dostala k folkloru, který ji doprovázel po celý život. Roku 1965 vstoupila do KSČ. Ze strany byla v roce 1970 vyloučena pro nesouhlas s invazí vojsk Varšavské smlouvy. Stejný osud potkal jejího muže, významného českého folkloristu Jana Miroslava Krista (1932–2007), který později nesměl vést folklorní soubory. V roce 2021 žila Zdeňka Kristová v Brně.