Zdeňka Králová

• „Druhý den ráno se můj tatínek rozhodl, riskoval samozřejmě, protože moje maminka byla těhotná, mně bylo těch deset let, takže nás vzal a my jsme z toho domu utekli. Před námi tam nebyly ty baráky, ale byly tam pole a byly tam postavený nějaký domky, byli tam zahradníci. Tatínek prostě nás vzal a šli jsme jako tam, jenomže tam nikdo v tom domě nebyl, tak jsme si tam do tý kuchyně sedli a tam jsme přečkali až do toho 9. května. A pak najednou se tam objevili lidi z toho baráku a říkali, že jsme měli štěstí těsně, že oni viděli ty Němce taky, že tam jdou k nim. Tam jim vypáčili nějaký… rozházeli jim tam ten byt. No, a utekli tam do pole někam. Tam se schovali do nějaký slámy a říkali, že nás viděli, že jdeme, ale že na nás křičet nemohli, protože ty Němci zrovna odtamtud odcházeli, a my jsme tam druhou stranou přišli. Tak být to chvilka, tak nás zastřelili.“

• „Nás upozorňovali lidi, že se něco děje, tak jsme se celý dům sešli. Každý měl na pravý nebo na levý straně sklepy, tak kde kdo měl ten sklep, tak na tu stranu šel a my jsme byli na pravý straně a to, kde se to neštěstí stalo, to bylo na levé straně. No, a tam prostě všechny ty lidi vyhnali na tu zahradu, kde je postříleli, toho mýho kamaráda spolužáka, jeho sestru pětiletou a maminka se zachránila tím, že dělala, jako že je mrtvá, ale každopádně nevyšla z toho dobře, protože přišla o nohu.“

• „Na tý naší pravý straně právě to bylo tím, že tam byla paní Soukupová, která byla u nás v domě domovnicí. Ona se narodila v Německu a ona uměla perfektně německy, takže se s těma Němcema začala dohadovat, že tam jsou jenom maminky, neřekla, že jsou tam i muži, že jsou tam jenom maminky, děti. No, a moje maminka byla těhotná, byla osm měsíců těhotná, takže že je tam i těhotná paní, takže si dali říct a jako nechali, nešli tam k nám, ale tamty prostě… těch asi patnáct lidí, tak ty postříleli. Říká se, že i tý mý kamarádce, toho mýho kamaráda ta ségra, že snad za živa jí měli vydloubat oči.“

• 1

byt paní Králové - Spořilov, 02.11.2016

Nikdo nám nikdy nevysvětlil, proč zrovna my

Zdeňka Králová v dětství
zdroj: PNS

Zdeňka Králová, za svobodna Petržílková, se narodila 26. dubna 1935 v pražských Vysočanech. V roce 1937 se s rodiči přestěhovala do malého bytu v Úsobské ulici na Pankráci. Za druhé světové války se ve školních pavilonech na druhém konci zahrady usadili příslušníci SS. Na konci války, 6. května 1945, vrazily jednotky SS k nim do domu a povraždily jejich sousedy, kteří se schovávali ve sklepě. Zdeňka a její rodiče byli jen náhodou zachráněni. Po nějaké době z domu uprchli a schovávali se v zahradním domku. Celkem bylo v Úsobské ulici zavražděno 51 lidí. Po maturitě začala Zdeňka pracovat v kanceláři v zahradnictví. Vdala se a odstěhovala pryč. Do ulice, kde prožila masakr, se už nevrací.