Libuše Kovářová

• „Můj tatínek byl velkej vlastenec, velkej. On měl strejdu v Americe. My jsme se celou tu dobu, co tu byli Němci, vůbec k tomu nepřiznali. Musím říct, že ten strejda... byl to přímý tatínkův strýc. Pochlubím se, že ve světové válce hrozně moc pomáhal panu prezidentu Masarykovi, posílal mu peníze na frontu a posílal peníze taky Benešovi do Francie.“

• „Bratra sice na pohřeb od těch pétépáků pustili, když měl tatínek pohřeb, ale od komunistů byli rádi, že mají Zemana z krku. A napsali dokonce, návrat nežádoucí. Toho mýho bratra, co byl na kopání uhlí a potom v tom, v tom Děčíně na přístavišti jako pétépák. A byl tam s kněžíma taky. A dva ty kněží ještě u nás taky byli. A kamarádil se s nima ještě delší dobu.“

• „Když přišli Němci, byli v poschodí nahoře bez ňákýho dlouhýho ptaní, prostě si to zabrali. A Rusové tam byli taky. Po Rusech je tam několik hrobů a ty hroby potom navštěvovali, že jo, a dělaly se slávy. A jednoho toho Rusa si pamatuju, že přijel tatínek z Ruska se podívat, kde toho syna má, kde vlastně padl.“

• 1

Praha - Újezd u Průhonic, 09.02.2020

Sovětští vojáci je prosili o úkryt před vlastními veliteli

Pamětnice Libuše Kovářová v kroji
zdroj: Archiv Libuše Kovářové

Libuše Kovářová, za svobodna Zemanová, se narodila 11. května 1922 ve vesnici Probulov poblíž Písku. Její rodina měla velký statek a s hospodářstvím pomáhalo početné služebnictvo. Tatínkův strýc žil v Americe a za první světové války finančně pomáhal Masarykovi i Benešovi. Libuše vystudovala Veřejnou obchodní školu Grémia pražského obchodnictva. Za druhé světové války v jejich hospodářství bydleli nejprve němečtí a později i sovětští vojáci. V době natáčení rozhovoru (2019) žila Libuše Kovářová s rodinou v Újezdě u Průhonic.