Milada Kovaříková

* 1926  †︎ Neznámý

• „Tatínek chodil každou neděli do Svaté Dobrotivé, protože byl bez zaměstnání a tehdy nechtěl vstoupit do strany. A tak chodil s ruksakem a tetička, jeho sestra, mu dávala všechno možné, od másla, mléka, nevím, co všechno, tak on to nosil domů. Byli jsme jí zavázáni a vděční, protože ona nás de facto živila. Otec nedostal nikde místo, měli podmínku, že když vstoupí do strany, tak že dostane zaměstnání, jinak že bude bez místa jako prokurista.“

• „Demarkační čára byla mezi Rokycany a Holoubkovem v takovém dolíku, tam tekl potok. A kdo měl větší byt, jako my jsme bydleli v té vile, naši měli třípokojový byt, tak jsme museli vzít na byt vojáky německé, ne vlastně ruské. Pamatuji se bezpečně, jak říkali: ‚Puč nám děvošku, puč nám děvošku.‘ A naši mne hned odvezli do Prahy a od těch dob jsem byla v Praze, protože oni byli takoví… Maminka myslela bůhví, kdo to není, tak jim povlékla do bílého damašku, to byly takové brokátové atlasy. A oni v botech a teď se opili, ztřískali se a zeď byla od krve, tak to bylo takové…“

• „Dovedly jsme se radovat ze všeho, víte, tak nějak. A ta úcta k těm rodičům, poslouchat, co řekla maminka, to bylo svaté. I kdybyste s tím nechtěl být srozuměný, tak prostě maminka to řekla a tím to hasne. A úcta, to se již opakuji. Řekla jsem ‚vona mi řekla‘ a dostala jsem vejlupek, že ‚vona‘ je v chlívě, tohle že je maminka a ta je jenom jedna. O Vánocích jsme se modlili vkleče, chodil ponocný, a když odtroubil, tak se šlo k večeři. V poledne byl půst, to byla jenom polévka a večeře, to byl svatvečer. Byl bramborový salát, ryba a řízek. A pak už druhý den, to byl Hod boží a to už byla husa.“

• 1

Praha 7, Domov speciální péče pro seniory, Kamenická, 23.02.2017

Víra je síla

01 - Milada Kovaříková - portrét 2016
zdroj: Benedikt Renč

Milada Kovaříková, za svobodna Švamberková, se narodila v dubnu 1926 v Holoubkově. V rodině se tradovala příslušnost ke šlechtickému rodu Švamberků, kteří kdysi vlastnili hrad Krasíkov. Po absolvování obecné a měšťanské školy v Holoubkově nastoupila do takzvané rodinné školy. V roce 1945 zažila příjezd Rudé armády do Holoubkova a před nevhodným chováním sovětských vojáků ji rodiče museli ochránit přestěhováním do Prahy. Zde nastoupila do obchodního domu Bílá labuť, pracovala též jako manekýnka v obchodním domě Kotva. Její otec po válce zakoupil byt na Kampě, kde žila dlouhá léta v sousedství hereckých osobností, jakými byli Jan Werich, Josef Vinklář nebo Zdeněk Štěpánek. V 50. letech zažila perzekuci otce, který odmítl vystoupit z katolické církve a stát se členem komunistické strany. Celý život si Milada Kovaříková udržela lásku k milované Kampě. Sílu a životní energii jí vždy dodávala víra v Boha. V době natáčení žila v domově seniorů na Praze 7 v Kamenické ulici.