Marie Kolářová

• „Když sem přišli ti Rusi po té válce, že, tak všecko to tady bylo nechaný tak. Tak se uklízelo. To byly dřevěný baráky. To se nastříkalo vápnem všecko a my jsme to umévaly. Byly jsme tak tři čtyři, partija – ženský. Žádný rukavice, nic. Umylo se to, nechalo usušit, znovu se to nastříkalo – třikrát po sobě. A to nás sehnali z okolních vesnic a my jsme to musely dělat.“

• „Oni museli za války ti četníci chodívat i v noci. A to jednou se opravdu báli, tak toho tatínka si vzali s sebou, aby je doprovázel. A na té silnici ty hájenky prošli a – však jedete kolem toho – tady byla myslivna za Rozsečí a byly schodky do toho domu. Tatínka poslali zaklepat a sami se schovali pod ty schodky. Jenže přišel otevřít ten lesní, tak taky všechno prohledali a nic, tak tatínek mohl jít dom.“

• „Jela jsem tady, jely jsme tu s kamarádkou na kole, když už tady ten tábor stál. Ten tábor stál a já to do dneška vidím – u okna, z té silnice jsem viděla, byla taková jako palanda a na tom děti. A nebyly oblečený. Jenom to si pamatuju.“

• 1

Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě, Hodonín u Kunštátu, 09.11.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Život v sousedství tábora

Marie Kolářová, dobová fotografie, Praha, nedatováno
zdroj: archiv pamětnice

Marie Kolářová, rozená Šimková, přišla na svět 15. srpna 1929 v obci Rozseč nad Kunštátem na Moravě. Vyrůstala ve věřící rodině, kterou živilo hospodářství. Za druhé světové války otec František v obci starostoval, v době kolektivizace rodinné hospodářství Šimkových připadlo tamějšímu jednotnému zemědělskému družstvu (JZD). V létě roku 1945 se nedaleko Rozseče, v bývalém tzv. cikánském táboře u Hodonína u Kunštátu, usídlila sovětská armáda. Marie pak na místo, kde byli od srpna 1942 do září 1943 internováni moravští Romové a Sintové, spolu s dalšími mladými z okolí několik dní docházela uklízet. Roku 1949 se vdala za řidiče autobusu Josefa Koláře a společně vychovali tři děti. Dlouhé roky bydleli v Hodoníně u Kunštátu. Marie Kolářová chodívala vypomáhat na statky nebo také do dětského domova. Na podzim roku 2021 s ní byl natočen vzpomínkový rozhovor v prostoru Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu.