Taťána Kohoutová

• Jaké to bylo ve škole? „Ve škole… Vím, že tam byla antisemitská učitelka. Pamatuji se, že ve třetí nebo čtvrté třídě mi povídala… Já měla ráda Někrasova, to je ruský spisovatel. Já měla říkat básničku, U podjezda, tak nějak se jmenovala. Já jsem řekla dva odstavce, ale měla jsem říci jenom jeden. Tak ona mi dala trojku. Já jsem začala plakat a říkám: ,Proč jste mi dala trojku? Vždyť jsem řekla víc, než vy jste nám nařídila.‘ Jiné děti řekly jeden odstavec a dostaly lepší známku. ,Šlakman,‘ říkala mi ona, ,ty bys mohla umět líp. Ty jsi Židovka. Proto jsi dostala horší známku než gój.‘“

• „Podívejte, Stalin umřel. Stalin mě nezajímal. To byli samí antisemité. Já tři dny nebyla ve škole. Nás Židy bili… Nemůžu na to vzpomínat, nedávejte mi ten dotaz. Já jsem to těžko nesla jako Židovka. Nás tak děti bily, protože jsme Židé, a říkali, že každý Žid zabil Stalina.“ To se říkalo v Rusku? „Ne, nechci o tom mluvit.“ Co jste si myslela o Stalinovi? „Já nic nevěděla, já věděla jen to, co jsme se učili ve škole. Stalin naš ljubimyj, Stalin dorogoj, ja tebe prišlu v podarek jabločky odnoj (Náš milý Staline, drahý Staline, pošlu ti jako dárek jablíčko). Takové básně nás učili. Nic jiného jsme neznali. Nevěděli nic lepšího. Když Stalin zemřel, tak ti Židé, těch pět Židů, co s námi chodilo do třídy, všichni zůstali doma. A já taky.“

• 1

Praha Hagibor, 19.03.2014

Tři dny po Stalinově smrti jsme se báli jít do školy

Kohoutová Taťána, 2014
zdroj: Eye Direct

Taťána Kohoutová, rozená Šlakman, se narodila v roce 1938 do židovské rodiny v Moskvě. Otec pracoval jako filmový režisér, matka jako estrádní umělkyně, později se živila drobným obchodem. Po napadení Sovětského svazu Německem v létě 1941 odvezla babička Taťánu i jejího staršího bratra vlakem do Kazaně, hlavního města tehdejší Tatarské autonomní sovětské republiky, kde strávili celou válku. Po skončení války se vrátili zpět do Moskvy. Vystudovala tzv. desetiletku, školu s maturitou, během školní docházky se kvůli svému židovskému původu potýkala s různými potížemi. V roce 1957 se v Moskvě seznámila s Čechem Jaroslavem Kohoutem, který přijel jako jeden z čelních představitelů Československého svazu mládeže na návštěvu Moskvy. Dva roky udržovali vztah na dálku, v květnu 1959 se v Moskvě vzali a v září téhož roku se Taťána přestěhovala od Československa. S manželem žila v obci Dubenec u Příbrami, pak v Příbrami, po rozvodu se přestěhovala do Karlových Varů a nakonec do Prahy. Během invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 se setkala se sovětskými vojáky. Taťána Kohoutová pracovala jako vychovatelka ve školní družině, později jako učitelka. Dnes je v důchodu a žije v Praze.