Marie Kohli

• „Jezdili jsme do Čech. Přijeli jsme ještě před rokem 1989. Pamatuju se, když jsme jeli podruhé s dětmi ven a překročili jsme hranice do Německa, jak ze mě úplně všechno spadlo. To byl hrozný pocit, protože jsem opouštěla svoji vlast, ale cítila jsem se zase svobodnější. Říkám, byla to taková směs pocitů: bylo mi líto, že opouštím vlast, ale na druhé straně jsem byla ráda, že z toho systému jsme vyjeli do svobodného světa. Samozřejmě, po roce 1989 už to bylo něco jiného.“

• „Když jsme potom přijeli podruhé na návštěvu se třemi dětmi, tak než jsme odjeli, přišli dva lidé, kteří měli syna v Kanadě, nesli takový sáček s houbami a prosili mě, abych to vzala synovi do Kanady. Můj starší bratr, který byl takový docela ostřílený, to prohlédl a tam byl film, který jsem měla jako provézt. Samozřejmě bych to nebyla provezla. Našli by film, řekli by, že jsem špionka. Bylo jim to jedno, že jsem měla tři malé děti. Nechali by mě… nevím, jestli manžela… A to bylo všechno organizováno z Ústí nad Orlicí a samozřejmě asi podpora z místního národního výboru. Takže tenkrát jsem si říkala… byla bych v tom nevinně. Zavřeli by mě asi, děti malé… bylo jim to úplně jedno. Proč? Nevím. No, vím. Asi se chtěli pomstít. Stále ta neláska k lidem, co byli proti nim, tam byla stále funkční – velice funkční.“

• „Ještě bych se chtěla zmínit: když jsem byla na ekonomické škole, tak najednou nás přesadili. Po letech jsem později zjistila, že dívka, se kterou mě posadili, na mě musela podávat pravidelná hlášení. Samozřejmě to nechtěla dělat, ale její otec byl velký komunista. Přinutil ji. Teď, když se na to dívám zpátky: Když museli špehovat nebo hlídat patnácti-, šestnácti-, sedmnáctiletý holky, co je to za režim?!“

• 1

Hradec Králové, 29.08.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Co to bylo za režim, když špehovali šestnáctileté holky?!

Marie Vychytilová, provdaná Kohli, 1964
zdroj: archiv pamětníka

Marie Kohli, rozená Vychytilová, se narodila 10. února 1944 v Rychnově nad Kněžnou. Otec Josef byl obchodník, matka Amálie se starala o rodinu. Vychytilovi byli tradiční věřící rodina, otec Josef se netajil svým protikomunistickým smýšlením. V roce 1948 mu komunisté sebrali obchod. Později byl odsouzen a dva roky strávil v nelidských podmínkách pracovního tábora. Rodina byla sledována StB. Žádné z dětí nesmělo studovat. V roce 1965 jela Marie navštívit přátele v Kanadě. Měsíc po invazi sovětských vojsk v roce 1968 se rozhodla do Kanady natrvalo emigrovat. Bydlela v Torontu u strýce a tety. O rok později tam začala studovat vysokou školu, ráno studovala a odpoledne pracovala. V roce 1970 se provdala za Jamese Kohli. Aby se mohla vrátit do Československa za rodiči, musela se zříci československého občanství. Při návštěvě své vlasti v roce 1978 se ji StB snažila zdiskreditovat. Po revoluci 1989 jezdí manželé Kohli do Čech pravidelně. Dvě jejich děti žijí a pracují v Čechách.