Jaromír Kerhart

• „Sice gestapo k nám přišlo a prohledali nám byt, já nevím, co hledali, ale zkrátka hledali, jestli tam něco není, nějaký zbraně nebo dokumenty. Oproti bráchovi, který říkal, že nám rozebrali knihovnu, tak vím perfektně, že ji jenom zaplombovali a že tam byly takový knihy o Masarykovi a takový bezvadný knihy, který byly zakázaný v tu dobu. Ta knihovna se dala zezadu odšroubovat a strýc to rozšrouboval, ty knihy vyndal a dal tam jiný. To byly takový zážitky s gestapem, ale když byli u nás, tak já zrovna jsem byl u našich v kanceláři. Oni mě tam drželi, už mě nepustili, přímo co tam ty gestapáci v baráku dělali, nevím. Já už jsem přišel, když už tátu odváděli. To bylo, že jsem ho viděl naposled. Bratr, ten u toho byl. Oni akorát našli sáček, mandle v čokoládě, oni Němci mají strašně rádi cukroví a toho byl v Německu nedostatek. Tak to bylo jediný, co sebrali. Mandle v čokoládě.“

• „Myslím si, že to nebylo tak kritický, jako to bylo potom za komunistů. Protože jsme si to dělali sami, tak člověk nevěděl, kde narazí na někoho, který s tím režimem souzní a který vás udá, kdyby něco se dělo. Jestli teda můžu přeskočit, tak jsme zažili u nás doma, i když tam StB, to bylo takový komunistický gestapo, přišla. Jenom pro takovou malichernost. Strýc měl nějakou myslím francouzsky psanou knihu, nebo německy. Od nějakýho Rusa, který utekl ze Sovětského svazu a napsal, jaké jsou poměry v Sovětském svazu. A ta se dostala do Československa, strýc uměl německy, tak ji měl a přečetl si ji. Vyprávěl o tom v rodině a švagr si ji půjčil, že si ji přečte, protože pocházel od Liberce, taky znal německy, tak to přečetl a vrátil mu ji. Jenže on rád chodil na pivo a v Liberci o tom povídal, o týhle knize, těm parťákům u piva. Všude v hospodě oni měli tajný, takže se to prošvihlo a udělali přepad u nás a tu knihu hledali. A to obrátili opravdu byt vzhůru nohama.“

• 1

Mandle v čokoládě

Jaromír Kerhart, 1953
zdroj: archiv Jaromíra Kerharta

Jaromír Kerhart se narodil 3. října 1933 do rodiny poděbradského obchodníka. Má bratra, který je jeho dvojčetem. Otce Jaromíra Kerharta v roce 1942 zatkli, protože se účastnil sbírky na pomoc rodinám, které přišly o své nejbližší v koncentračních táborech nebo byli zatčeni a uvězněni. O otcově úmrtí v Osvětimi se dozvěděl v únoru 1943. Matka se před koncem války znovu provdala za otcova ovdovělého bratra. Po válce Jaromír Kerhart studoval ve škole v Nymburce a posléze na gymnáziu v Poděbradech. Vstoupil do obnoveného Junáka a přidal se k vodním skautům. Po maturitě nebyl přijat na vysokou školu a musel povinně nastoupit do skláren, aby si odpracoval rok v dělnické profesi. Přes rodinné známé se mu podařilo dostat se na studium elektrotechniky na ČVUT. Tomuto oboru se věnoval pracovně celý život až do odchodu do důchodu v roce 1998.