Věra Kavková

• „Najednou se na jedenáctiletce rozletěly dveře během vyučovací hodiny a přišli dva chlapi. Měli černé kožené pláště až po kotníky a mně se vrátil pocit, kdy jsem jako děcko viděla nacisty, jak vlítli do třídy a chtěli po nás, abychom hajlovali, a měřili nám lebky. Tehdy se měřila délka obličeje, šířka a zapisovala se barva očí. Mně se ten pocit vrátil, a když jsem je viděla a řekli její jméno, ať si vezme věci a jde s nimi, tak jsem věděla, že už ji ve třídě nepotkám.“

• „Po jeho [otcově] zatčení, krátce nato, přišli Němci do třídy. My jsme půl roku nechodili do školy, ale ještě dokud jsme tam – do té první třídy – chodili, tak tam přišli Němci. Dodnes je vidím v kožených dlouhých černých kabátech a chtěli, abychom jako žáci pozdravili: ,Heil Hitler,‘ a zvedli ruce. A protože byl můj táta zatčený, tak jsem si jako děcko neuvědomila, jaké to může mít následky pro moji třídní učitelku, tak jsem měla ruce připažené. Tak mě několikrát vyzvali: ,Heil Hitler.‘ – ,Ne!‘ No a došlo to tak daleko, že jsem byla dotažena k řediteli, mohla jsem způsobit nepříjemnosti i vedení školy. Já jsem si to jako děcko neuvědomovala. Dostala jsem – naštěstí to nějak uhráli – a dostala jsem měsíční vězení, nesměla jsem vycházet ven z domu.“

• „Vím, že když byly nálety na Hulín a bylo to blízko, ležela jsem na pryčně a říkala jsem: ,Panebože, prosím tě, ať nás to zabije hned, ať tady neumíráme udušením,‘ jako děcko. Pamatuju si, že jsem po jednom náletu viděla v Hulíně ze starého cukrovaru, ze kterého jsem vycházela od rodiny Zanáškových, jsem viděla přicházet otce, jak na rukách nesl mrtvé děvče. Dodnes to vidím.“

• 1

• 2

Člověk si mohl vybrat: bude souhlasit, anebo ne. Já jsem si vybrala to ne

Věra Kavková, 2021
Věra Kavková, 2021
zdroj: Věra Kavková

Věra Kavková se narodila 22. září 1937 v Kroměříži. Otec Ladislav Kavka (1905–1977) pracoval v kroměřížské spořitelně, matka Marie, rozená Mlčochová (1913–2002), se starala o domácnost. Za války otec působil v kroměřížské odnoži odbojové organizace Obrana národa, a to společně s pozdějším prezidentem Ludvíkem Svobodou. V roce 1944 otce zatklo gestapo, následovalo věznění v Ostravě a poté v koncentračním táboře Gross-Rosen u Wrocławi. Domů se otec vrátil přibližně dva měsíce před koncem války. Osvobození prožila rodina v Hulíně. Po maturitě v roce 1955 Věra absolvovala Pedagogickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Brně a stala se učitelkou dějepisu. Ve druhé polovině šedesátých let na brněnské univerzitě i vyučovala. Nejprve ale musela vstoupit do KSČ. Angažmá na univerzitě i v komunistické straně ukončil nesouhlasný postoj k srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy. Následoval problém sehnat zaměstnání. Pamětnice tak musela vystřídat celou řadu pracovišť a vedle pedagogické činnosti si přivydělávat uklízením. V roce 2021 žila Věra Kavková v Brně.