Milada Kavičková

• „Během čtrnácti dnů nebo během krátké doby jí řekli, že se musí vystěhovat. To byl písemný příkaz, který přinesl, říkali jsme mu Policajt, to byl takový doručovatel z národního výboru. Tak máma šla na národní výbor a ptala se předsedy Krejčiříka, ať jí řekne, kam se má vystěhovat. A on jí řekl: ,Buď si něco najdete, když se vám to nepodaří, přivoláme nákladní auto, naložíte si na to nejnutnější věci, zaveze vás do pohraničí, vyloží to na návsi a tam je hodně volných domů, můžete si vybrat, který se vám bude líbit.´"

• „Během té doby, co se tam chovali ti mladí býci, přišel ředitel toho velkostatku a řekl mámě a sestře, že musí vybílit chlév, což se na statcích samozřejmě každoročně dělalo. Maminka řekla: ,To nemůžeme udělat samy dvě, musíte nám někoho poslat, kdo ty býky ohlídá, protože my to nezvládneme.´ A sestra, ona byla dost taková už drzá, když toto všechno viděla, tak mu řekla: ,Prosím vás, jak vy si tak dovolujete s námi jednat? My jsme dvě ženské tady a víte, co jsou býci za dobytek a toto nám přikazujete?´ A on jí řekl: ,Já jsem ředitel statku a nemusím mít na to žádné školy. A ty chodíš do večerního gymnázia, tak budeš z toho večerního gymnázia vyloučena.´"

• „Tak já jsem tam do té školy přišla, ředitel tam nebyl, tak tam byl kabinet, já jsem řekla, že nemám doporučení a že bych do té školy chtěla jít. Tak oni mě dali takový papír, řekli, ať to vyplním a ať zajedu do Bedihoště do školy, kde jsem skončila, že tam ten ředitel... ať mi to podepíše. Tak já jsem přijela domů, sedla jsem na kolo a jela do Bedihoště. Školník mně říkal: ,Už jsou všichni v hospodě.´ To bylo prvního září. Tak jsem šla do hospody, ta byla za rohem a ten Blažek tam seděl, můj bývalý třídní, současný ředitel, on byl hrozný kuřák a chlapi tam chlastali pivo, tak já jsem za ním přišla a prosila jsem ho, ještě jsme v roce padesát jedna neříkali ,soudruhu,´ tak jsem ho prosila: ,Pane řediteli, prosím vás, já bych chtěla chodit do té rolnické školy, oni mě tam dali ten papír, ať to podepíšete.´ A on říkal: ,Nene, nic ti nepodepíšu.´"

• 1

Ostrava, 25.06.2022

Na tatínkův soud visely ve městě plakáty

Milada Kavičková v roce 2022
zdroj: fotografie byla pořízena při natáčení v roce 2022

Milada Kavičková se narodila 18. května 1936 v Prostějově do sedlácké rodiny z nedalekých Hrubčic - Františka a Marie Hoškových. Její otec byl v roce 1955 odsouzen ve veřejném procesu jako vesnický boháč na čtyři roky vězení a komunistická perzekuce v souvislosti s kolektivizací zemědělství se nevyhnula ani dalším členům rodiny. Miladu musel v roce 1953 adoptovat její prastrýc dr. Ladislav Roháček. Její matka byla po manželově zatčení a uvěznění násilně vystěhována a přinucena k těžké práci na státním statku. V důsledku všech těchto událostí obě Miladiny sestry, Svatava a Marie, koncem 60. let emigrovaly. Milada Kavičková, přesto, že ji režim nutil k práci v zemědělství, celý svůj profesní život zasvětila biochemickým laboratořím – jako laborantka. Spolu s manželem Antonínem Kavičkou, známým pro svůj gymnaziální střet s režimem, kdy byla v maturitním ročníku celá jeho třída vyloučena ze studií, vychovali dvě děti, Marii a Antonína. Milada Kavičková v době natáčení rozhovoru žila v Orlové v Moravskoslezském kraji.