Arnošt Kafka

• „Ke konci války, čtyři stíhačky asi byly, byli to údajně Američani, sestřelili letadla, asi z Bratislavy, protože v tom spáleništi byly psací stoly. Ve vzdálenosti, řekněme, vzdušnou čarou asi čtyři kilometry asi směrem na Pozďatín bylo vidět, jak tam po sobě střílí, a pak jsme viděli, jak jedno letí dolů, směrem na Studenec. Tak jsme šli zjišťovat dál nad Studenec, na ten kopec, že tedy přistálo tam. Letělo kolem těch baráků a hořelo, když jsme tam přiběhli. Některý vojáci, co z toho letadla vyskočili s padákem, tak jak to letadlo rychle klesalo, tak se zachytili za zadní kormidla a to letadlo je táhlo. Dokud letělo tak vysoko, že vzdálenost těch špagátů toho padáku byla dostatečná, tak nic, tak byli zavěšený, jenže pak už to letělo jakoby do kopečka a potom je to táhlo s sebou. Tak když jsme tam přišli, leželi tam a naříkali. Někteří, nevím, jestli jich bylo pět, nevím, jestli přežili. Ale z toho letadla už hořícího vyskočil druhej pilot a ten říkal, že velitel toho letadla, nadporučík, že měl přeražený obě nohy, že ho nemohl dostat ven a uhořel.“

• 1

Studenec, 26.06.2017

Kde mohli, tam škodili

Současná fotografie
Současná fotografie
zdroj: Studenec 2017

Arnošt Kafka se narodil 9. ledna 1938 a pochází ze Studence na Vysočině. Jeho rodina už před válkou vlastnila ve Studenci obchod se smíšeným zbožím a uhlím. V roce 1950 zatkla StB pamětníkova otce Arnošta Kafku. Odsoudili ho na třináct let a poslali ho na Jáchymovsko. Ze zajetí uprchl Arnošt Kafka st. v roce 1954 do Rakouska. Mladému Arnoštu Kafkovi úřady nedovolily studovat na střední průmyslové škole, musel jít na učiliště. Rodina byla sledována a v setkání s otcem jí bránili až do roku 1968. Arnošt Kafka se ještě v dobách komunistické totality vypracoval na vedoucí místo ve státním Energetickém institutu.