Zdenka Jurková

Umírali rychle, skládali je na levou stranu silnice

Zdenka Jurková v roce 2021
zdroj: Post Bellum

Zdenka Jurková, rozená Sekvencová, se narodila 12. srpna 1933 v Rouchovanech na Třebíčsku. Vyrůstala v Moravském Krumlově, kde se otec Oldřich živil jako cestář, matka Hedvika se starala o domácnost. Po zabrání Sudet v roce 1938 se rodina vrátila na Třebíčsko – do Hrotovic, kde Zdenka nastoupila do první třídy. 8. května 1945 se Hrotovice staly dějištěm tragédie, kdy sovětské letectvo bombardovalo civilisty i vlastní vojáky shromážděné na náměstí. Při incidentu zemřel Zdenčin otec Oldřich. Útok si dále vyžádal život rodinné přítelkyně Slávky Loucké, kterou za války rodina zaměstnala jako služebnou, aby ji ochránila před totálním nasazením v třetí říši. Po válce se Zdenka s matkou a sestrou přestěhovala do Rouchovan. Zdenka vystudovala střední školu pedagogickou v Třebíči a posléze i vysokou školu v Brně. Roku 1957 se provdala za Drahomíra Jurka, který byl počátkem 50. let – coby syn kulaka – internován u pomocných technických praporů (PTP) Svaté Dobrotivé v Zaječově na Berounsku. Zdenka Jurková se celý svůj profesní život věnovala učitelství, po více než tři desetiletí vyučovala přírodopis a zeměpis na základní škole v Rouchovanech, do důchodu odešla v roce 1992. V době natáčení rozhovoru (2021) žila v rodných Rouchovanech.