Miloš Jón

• „Doporučoval bych všem mladým, aby ten skauting zkusili, aby do toho šli. Jak se říká – jednou skautem – pořád skautem. Ale je to už vlastní přátelství a kamarádství, který vznikne na celej život. To pak je úžasný v tom stáří, když se člověk dostává do věku … Zůstávají mu ti kamarádi a může kamkoli se pohybovat, a když se na ně obrátí, tak ho nezatratí. Takhle jsem to nechtěl říct, nezatratí, ale najde u nich pomoc. To udivuje lidi, třeba spolupracovníci, co jsem měl v práci, že vzniká kamarádství, a když někam přijedeme, tak si tykáme, jako kdybychom se znali deset let, a přitom se vidíme poprvé.“

• „Když jsem pak skládal skautský slib na horolezecký chatě u Hrádku nad Nisou, měl jsem nádhernej oheň z růžový borovice, je to na těch fotografiích vidět, takže tam jsem konečně získal lilku. Mám dodneška schovanej v takový keramický nádobce uhlík, na památku z toho ohně. Shodou okolností já jsem vlastně tam skládal slib sám. Tam byl ten náš oddíl s náma, chodili tam okolo lidi, tak tam koukali, co se tam děje. Pak se mě chodili ptát, co to je. A říkali: ,Takhle, a vy tady skládáte slib. A proč?‘ Nedokázali pochopit, že někdo i v tomhletom věku může složit ten slib.“

• „Byl jsem tam s těmi účastníky. Shodou okolností tam bylo místo, tak jsem tam seděl, při přednáškách, na vůdcovském křesle. A když se i obraceli na mě, chtěli ode mě něco vědět, tak ti, co tam byli, ti frekventanti, si mysleli, že jsem z Prahy, z ústředí, kontrola, že sleduju, jak to probíhá. Tak jsem jim pak vysvětlil, že jsem tam s nimi jako frekventant, tak se jim to zdálo takový divný.“

• 1

Ústí nad Labem, 07.03.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Nedokázali pochopit, že někdo i v tomhle věku skládá slib

Miloš Jón (Erg) se narodil v roce 1946 v Ústí nad Labem. Tatínek byl fotografem, maminka ředitelkou mateřské školy. Miloš vychodil základní školu, poté byl přijat na Střední průmyslovou školu stavební v Děčíně. Plány na vysokou školu mu překazil povolávací rozkaz na vojnu. 26 měsíců vojenské služby strávil v Brně na letišti jako spojař. O skautingu věděl už od mládí, ale doba, jeho věk a životní okolnosti zavinily to, že se do skautu dostal až po roce 1990, tedy ve věku přes padesát let. V té době přivedl do skauta svou dceru Terezu. Postupně začal vypomáhat nejdříve v dívčím oddíle, od roku 1998 v chlapeckém. Až v roce 2000 složil svůj skautský slib. Od té doby si již zvládl udělat i čekatelskou zkoušku, vůdcovskou zkoušku a absolvovat oldskautskou lesní školu. V současné době působí jako výchovný zpravodaj ORJ Ústí nad Labem, vůdce klubu dospělých, okresní zpravodaj kmene dospělých, stále aktivně vypomáhá s vlčaty a skauty. Mimo to se účastní mnoha zahraničních akcí, například světového skautského jamboree v Anglii 2007 a ve Švédsku 2011. Jeho největším koníčkem je skautské sběratelství, speciálně pak skautská vyznamenání.