Pavel Jirásek

• „Oni to vozili hlavně v pracích práškách. Inger-Ma [Gabrielsen], ta to uměla úplně perfektně. Vysypala prášek, zvážila to na gramy. Žiletkou oddělala vršek, ten stripovací pásek tam zůstal, a vycpala to vevnitř novinami a literaturou. Vršek zase zasypala práškem, přesně to zvážila, aby to odpovídalo, a pak to přilepila k tomu, že to vůbec nebylo vidět. Člověk tím zatřepal, byl tam prášek. Dobrý prášky tady tenkrát moc nebyly, tak když sem jeli na půl roku, tak si vzali třeba dvacet krabic pracího prášku.“

• „Tady mezi studenty norštiny, kterých nebylo tolik, a těmi lidmi, kteří sem přijížděli z Norska, tak se vytvořil takový zvláštní vztah. Protože čeští studenti neměli moc možnost praktikovat ten jazyk. Kromě toho, když se dostali na výjezd. Norský lektor nebyl. A tak se dávali dohromady a vznikly nějaké vztahy, které trvají dodnes.“

• „Když za mnou přišli později, to už mi bylo nějakých pětadvacet, abych vstoupil do strany, tak člověk byl nejdřív blbý a říkal jim, že se na to necítí, že má třeba nějaké potíže jiné, že si je musí nejdřív vyřešit, aby to oddálil. Pak mě trklo, že je to úplná blbost. Přišel jsem tenkrát za vedoucím odborů a řekl jsem mu: ‚Heleďte, já nesouhlasím s politikou komunistické strany a nikdy nebudu souhlasit s lidmi, jako je Biľak a spol. Do strany nevstoupím.‘ A co? Byl rok osmdesát šest a hlavu mně neutrhli, nic se mně nestalo. Mohl jsem dál pracovat v ČKD, žádná velká výhra.“

• „Pro mě komunismus skončil 21. srpnem 1968 zcela. My jsme se tak vyhranili, i ta skupina těch malých dětí, že jsem to nikdy nepřekousl. Nikdy jsem se s tím – nechci říct vyrovnal, já jsem se s tím nechtěl vyrovnávat – nikdy jsem na to nezměnil názor. Ten názor, který jsem měl v těch osmi letech, tak se mě drží dodnes. Já jsem vyrůstal na Hlasu Ameriky a na Svobodné Evropě, ostatní koukali na nějakého Dietla, ale já jsem radši poslouchal tohleto štvavé vysílání.“

• 1

Jsem šťastný, že jsem u toho mohl být

Pavel Jirásek, 2023
Pavel Jirásek, 2023
zdroj: Post Bellum

Pavel Jirásek se narodil 24. června 1961 v Trutnově. Dětství prožil v nedaleké Úpici. Jeho matka byla praktikující katolička. Aby se jako učitelka vyhnula problémům, jezdila rodina na mše do okolních měst a obcí, kde ji neznali. Invazi vojsk Varšavské smlouvy prožil na dovolené v Jugoslávii. Přes nabídky, aby emigrovali, se do Československa vrátili. Roku 1976 pamětník nastoupil na Střední elektrotechnickou průmyslovou školu v Dobrušce. Roku 1980 úspěšně odmaturoval a v Praze nastoupil na Fakultu strojní ČVUT. V roce 1984 se oženil. Jeho manželka Jitka, studentka norštiny a němčiny, ho seznámila s Nory, kteří v Praze studovali. Někteří z nich ze Skandinávie přiváželi zakázanou literaturu v rámci norské pomoci československých disidentů. Pavel a Jitka Jiráskovi ji pomáhali distribuovat. Ve druhé polovině osmdesátých let pracoval v ČKD, kde odmítl vstup do Komunistické strany Československa (KSČ). Účastnil se demonstrace 17. listopadu 1989, unikl zásahu na Národní třídě. Po pádu režimu působil jako ředitel Asociace muzeí a galerií na ministerstvu kultury. Sedm let bydlel v Norsku. V roce 2023 žil v Praze.