Ing. Jiří Jiránek

• „Oni se do našich akcí snažili nasadit svoje lidi nebo naočkované lidi, kteří jim pak podávali informace. V době, kdy šlo o to, aby mě nějak odstavili z té veřejné scény, tak jsem byl obviněn z různých činností. Nejsměšnější bylo obvinění, že vedu náboženskou sektu. To vzniklo tak, že když jsme prováděli archeologický výzkum na hradě Kunětická hora, tam bylo čtyřicet lidí, byly to dva turnusy. Už předtím jsme tam pořádali víkendové akce a tábor byl přímo na nádvoří. Samozřejmě se tam večer u ohně zpívalo. Ti naslouchači, co byli za hradebními zdmi, protože dovnitř se nedostali, z toho odvodili, že jsme náboženská sekta. To bylo jedno z těch paradoxních obvinění. Další bylo, že dělám nepovolené podnikání, že se obohacuji. Finanční úřad v Pardubicích sedm měsíců vyšetřoval všechny naše doklady a po sedmi měsících zjistil nejen, že se nikdo neobohatil, ale že jsme do toho vkládali svoje peníze, když to nevycházelo, tak jsme museli ze svých.“

• „Všude, kde sovětská vojska byla, zátěže vznikly. Tady v Pardubicích to nebylo tak markantní, i když posádka v Bohdanči se chovala taky po sovětsku. Nejhorší zátěže z tohoto důvodu tady v regionu byly ve Vysokém Mýtě, už se to tam dost zlikvidovalo. Myslím, že největší zátěž z přítomnosti těchto armád je v myslích lidí. To byla taková rána pro společnost, hrozná. Těžko se s tím řada lidí vyrovnávala. Jsou i výjimky, někteří se s tím smířili a ochotně spolupracovali s těmi armádami. Já jsem to tehdy zažil jako lesník, kdy posádka v Mýtě páchala velké škody, a přesto se to vždy zahrálo do autu. Oni se prostě chovali tak, jak byli zvyklí v sovětském Rusku.“

• „Já si vzpomínám, když tam přišel tehdejší ministr vnitra, že bude diskutovat. Protože my jsme měli spoustu výhrad k té současné praxi ochrany přírody a památek. Tam se docela rozvinula diskuze a já jsem tam vystoupil dost kriticky vůči panu ministrovi, za což jsem to pak schytal hned na místě od tiskového mluvčího, kterým byl Karel Merhaut. Ten byl vyděšený až na půdu, ale přešlo to bez nějakých následků. Pan ministr nevěděl, co na to má říct, co má odpovědět, a tím ta diskuze skončila. Rozzlobený pan ministr odkráčel a my jsme pokračovali dál v činnosti prezentace akcí, které proběhly dřív.“

• „V srpnu 1968 jsem byl tady v Pardubicích a šel jsem i v tom demonstračním průvodu, který šel naproti těm polským vojákům pod Kuňku, kde zůstali stát. Bylo to několik tisíc lidí, kteří se vydali po silnici tam nahoru. Je pravda, že když jsme tam docházeli, tak nás už nebyla ani polovina. Tam jsme zjistili, že to jsou Poláci a že je vedou Sověti v takových terénních obrněných vozech. Ti asi nevěděli co, tak se sebrali, prostě odjeli a Poláky tam nechali. Tak jsme tam asi dvě hodiny s těmi Poláky diskutovali. Pak začala jednání mezi městem a okupační silou. Oni měli samozřejmě obsazené letiště, ale že do města armáda nevstoupí. Zůstali okolo a městem jen projížděla sovětská obrněná auta. Projížděla sem tam a kontrolovala, jestli se nic neděje.“

• 1

Pardubice, 02.06.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj
  • 2

Pardubice, 16.06.2021

• 3

Pardubice, 26.08.2021

Hnutí Brontosaurus jsem zasvětil celý život

Jiří Jiránek, 2021
Jiří Jiránek, 2021
zdroj: Post Bellum

Jiří Jiránek se narodil 7. září 1942 v Praze do rodiny obchodníka. Po roce 1948 otci komunisté sebrali obchod a rodina se stěhovala za prací na státních statcích v okolí Pardubic. Vystudoval lesnické učiliště a střední školu. Vojnu sloužil v Pardubicích jako technik u MiG-15. V roce 1965 se oženil a nastoupil ke Správě lesů na Vysočinu. V dalším roce se páru narodila dcera a vrátili se do Pardubic. Pamětník nastoupil do Semtína a pak do Tesly a postavil dva domy. Od roku 1972 pořádal přednášky na středních školách. Se studenty pořádali letní tábory v přírodě a v roce 1974 stál u zrodu Akce Brontosaurus. Ta se po roce přetavila v hnutí, oficiálně zaštítěné Socialistickým svazem mládeže (SSM), které po čase získalo masovou popularitu mezi mladými lidmi. V letech 1980–1985 studoval lesnickou VŠ. Od roku 1984 ho režim různě trestal za veřejnou aktivitu. V roce 1990 se oženil podruhé a nastoupil na odbor ekologie krajiny na Ministerstvu životního prostředí. Pak přešel na odbor ekologické politiky a v roce 2005 odešel do důchodu. V roce 2021 žil v Pardubicích.