Mgr. Alena Jehnová

• „Moje první vzpomínka je, že jsem měla nějakou dětskou nemoc, já nevím, jestli příušnice nebo nějaké vyrážky, a protože jsem normálně s bratrem spala v jedné místnosti, tak mně předělali postel do kuchyně a spala jsem v kuchyni. Tehdy bylo všechno zatemněné, nesmělo světlo proniknut ven. Kolem čtvrté hodiny někdo strašně zvonil. Otec běžel otevřít a přišel k nám pan Měšťan. Pan Měšťan byl myslím ředitelem v pivovaru a přišel mu říct, že v noci dva lidi sbalilo gestapo. A protože otec byl jednatelem, tak přišel, aby otec zlikvidoval papíry, protože měl spoustu zápisků a věcí. Maminka sice potom říkala, že to bylo dost neuvážené. Všude tma, všude zatmění, a najednou od nás létaly jiskry z komína, jak se pálily všechny ty dokumenty. To si vzpomínám, a hned bych předeslala, že pan Měšťan byl také potom už ke konci války gestapem zatčen, a protože se obával mučení, že by ho nevydržel, spáchal sebevraždu.“

• „Nicméně můj otec byl hned v únoru dán na dovolenou s čekanou. Tak nějak se tomu říkalo. A 25. února byl převrat a on ještě v tom únoru dostal tohle lejstro a myslím nějak o prázdninách mu sdělili, že jeho výplata končí. A když se začal informovat, tak mu sdělili, že pro něj není práce ani v cihelně v Biskupicích nebo tak nějak. Skutečně ti místní konšelé se k němu chovali velice velice špatně. A tak otec si nejprve sehnal nějaké zaměstnání v Hradišti a do deseti dnů tam přišel posudek o buržoazii a podobně, takže okamžitě řekli, že to nelze, že musí odejít. Ještě jednou se pokoušel a našel si práci ve Zlíně a skončil za deset dní úplně stejně. Pak když jsme byli čtyřčlenná rodina bez příjmů, tak se prodávaly věci.“

• „Ve stejnou dobu, když zemřel Brežněv, jsem měla dceru na dost závažné operaci. Fakt je ten, že když jsem přišla do třídy a začala jsem učit, tak jsem byla schopná zapomenout, že je dcera v nemocnici, kde jsem navíc podepsala revers. Byl to zásah do páteře. V momentě, kdy začalo hlášení o velikosti Brežněva, tak jsem byla okamžitě myšlenkami u ní a vůbec jsem to neposlouchala. Akorát si uvědomuji, že najednou všichni vstali a že bylo ticho, načež to skončilo. Tak jsem normálně vstala a pokračovala v hodině. Hned po další hodině už jsem měla ceduličku, abych se dostavila do ředitelny. Jo, ono nakonec ještě měli všichni povstat a držet minutu ticha za Brežněva. Představte si, že jeden z těch žáků šel k řediteli ohlásit, že jsem zůstala sedět za katedrou a že jsem nepovstala. Takže to vypadalo dost náročně, že z toho nebudou příjemné věci. Ale já jsem mu řekla, že čekám, až doučím ještě jednu hodinu a poletím do nemocnice, že dcera má tu a tu operaci. Fakt je ten, že ředitel měl dva kluky, a tak říkal: ‚Já to trochu dovedu pochopit, ale prosím vás, ať se to už nikdy neopakuje, aby nebyl důvod...‘ Takže z toho jsem tehdy vyplula poměrně dobře.“

• 1

Uherské Hradiště, 19.04.2018

V našich posudcích se psalo, že otec je přisluhovač buržoazie a matka dcera kulaka

Jehnová Alena
Jehnová Alena
zdroj: Post Bellum

Alena Jehnová, rodným příjmením Zapletalová, se narodila 24. ledna 1938 v Uherském Brodě. Za druhé světové války se její otec, štábní strážmistr četnictva Josef Zapletal, zapojil do odboje. Dělal zpravodaje v Obraně národa i spolupracoval s paraskupinou Clay. Krátce po nástupu komunistického režimu byl vyloučen ze Sboru národní bezpečnosti. Dlouho pak nemohl najít žádné zaměstnání a rodina z nedostatku financí rozprodávala své věci. Po roce se proto Josef Zapletal rozhodl převzít hospodářství tchána v Pohořelicích, ale to mu v roce 1951 během kolektivizace zabavilo jednotné zemědělské družstvo. Přes počáteční problémy s přijetím na studia pamětnice vystudovala Přírodovědeckou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Po svatbě s Leo Jehnem se rodina přestěhovala do Ostravy a v roce 1969 do Prahy. Ve vinohradském gymnáziu pak Alena Jehnová až do odchodu do penze vyučovala matematiku a fyziku. Po smrti manžela se vrátila do svého rodného domu v Uherském Brodě, kde bydlela i v době natáčení v roce 2018. Příběh byl zpracován v roce 2021.