Eduard Jarnot

• „Já jsem skautský samouk, protože já už jsem skautovat nesměl. Narodil jsem se v roce 1946. Se skautingem jsem se seznámil jen pomocí Vpředu a knih Jaroslava Foglara, které jsem měl po brášcích. Tam jsem se dozvěděl, že existoval nějaký skauting. Ale co to je, jsem neměl ponětí. Tak jsem později chodil do vědecké knihovny v Ostravě. Protože literatura nebyla, ale tam se dalo něco najít. V roce 1968 jsem se hlásil u bratra Evžena Cedivody - Longina. Přišel jsem za ním s tím, že bych chtěl vést oddíl. On na to: ,A máš nějaké zkušenosti?‘ Já jsem říkal: ,Nemám.‘ Chvíli přemýšlel a pak řekl: ,No, já to s tebou zkusím.‘ A konečně jsem se stal skautem.“

• „Listopadové dny jsme prožívali. Samozřejmě, člověk byl šťastný. Jak zvolili Václava Havla prezidentem, tak jsem se rozbrečel. Já procházel tím sálem, a jak hráli tu Libuši, tak mě to dojalo. Děcka byly malé a nemohly pochopit, proč brečíme. Dvakrát jsem se rozbrečel, když zvolili Havla a když nám zrušili Československo, to jsem brečel, to byl jediný Silvestr, když jsem se rozbrečel. Prožíval jsem tu dobu trošku jinak než v roce 1968. Upřímně řečeno, představovali jsme si to po revoluci trochu jinak.“

• „Já si také myslím, že poznání skautingu změnilo mě samého. Já jsem chtěl být skautem, když jsem poznal, co to je. Skautovat se nesmělo, ale já jsem skautem chtěl být, tak jsem se začal chovat také jako skaut. Vím, že jsem se zlepšil k nepoznání, dalo by se říci.“

• „Já jsem vedl chlapecký oddíl v Loukách nad Olší, byl to vesnický oddíl. Po zrušení skautingu jsem musel odejít z vysoké školy, protože jsem nepodepsal, že jsem chyboval ve výchově mládeže. Toto jsem odmítl podepsat a nevstoupil jsem do strany.“

• 1

Český Těšín, 13.02.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Poznání skautingu ovlivnilo celý můj život a změnilo mě samého

28.1. 2012 - Uctění památky velitele paraskupiny Wolfram podplukovníka Josefa Otiska

Eduard Jarnot - Lišák se narodil 9. října 1946 v Loukách nad Olší na Karvinsku. Ke skautingu se dostal díky literatuře a časopisům, jež doma našel po svých bratrech, kteří založili v Loukách za války čtenářský klub Mladého hlasatele. V roce 1964 si dodělal večerním studiem průmyslovku. V roce 1968, při druhé obnově Junáka, se pak konečně stal skautem. Začal vést 1. chlapecký oddíl v Loukách nad Olší, který fungoval až do roku 1970. V roce 1970 musel také odejít z vysoké školy, neboť odmítl podepsat, že chyboval ve výchově mládeže,a vstoupit do komunistické strany. Po revoluci v roce 1989 opět začal vést oddíl, ale tentokrát 5. dívčí oddíl v Českém Těšíně. V této době se také zúčastnil Ekumenické lesní školy a poté se stal instruktorem lesních škol. Jako instruktor dodnes působí v Podbeskydské lesní škole a roku 2006 se také stal jejím vůdcem. Za jeho činnost pro skautské hnutí mu byla uděleno vyznamenání Syrinx - bronz a Syrinx - stříbro. Od roku 2006 spolupracuje na přípravách akce Wolfram. V roce 2010 byl uveden do řad členů Svojsíkova oddílu. Dlouhá léta pracoval jako valcíř, je ženatý a má dvě dcery, celá jeho rodina je silně ovlivněna skautingem.