Ludmila Janková

• "Dan byl tehdy na vojně v Karlových Varech a jely jsme za ním na přísahu. Stavovaly jsme se v Praze. Máme tam tetu pohřbenou. A nikde jsme se nemohly dostat. Metro nejezdilo. Potom jsme došly ke Staroměstskému náměstí a tam také srocení lidu. Byla jsem tam ještě se Šárkou a sestřenicí. A ony říkaly: 'Pojďme se tam podívat.' Já říkala: 'Nechoďme.' Ale tak jsme tam šly a pustili na nás děla. Říkala jsem: 'Pojďme honem pryč. Máme jen jedno oblečení na přísahu. Když nás obleje, co budeme dělat?' Tak jsme utíkaly a jedna paní nás pustila, že jsme se schovaly do domu."

• "Za celou dobu, šest roků, ho nebyl nikdo navštívit. Já si to nedovedu představit. Maminka doma... Lidé se neuměli pohybovat, že by si to vyřídili. Protože manželka od Fraňka říkala, že si to museli dlouho vyřizovat, než se dostali na návštěvu a jednou, dvakrát do roka. Maminka si nic nevyřídila, sestra a bratr taky ne. A měl ještě jednu sestru, která se vdala do Prahy. Její manžel dělal na ministerstvu průmyslu a jezdil k nám do tonetovky, tak se seznámili. Ten se k němu vůbec nechtěl znát. Z té Prahy by to do Příbrami měli blíž. Nikdo ho nikdy nebyl navštívit. Nedovedu si to představit."

• "Jedenkrát jsme byli na brigádě v bramborách, my, co jsme nebyli v úkole. Dělala jsem tam účetní a on pak dělal vedoucího na soukárně. Vyprávěli jsme si, kdesi jsme se tam k sobě dostali a říkala jsem, že jsem byla kdesi na rekreaci a on říkal, že byl také, ale na trochu delší. A teď mi to zapálilo v hlavě, že někdo říkal, že byl zavřený. To bylo poprvé."

• 1

Bystřice pod Hostýnem, 11.02.2019

Nebojíš se jít přes les s kriminálníkem?

Svatební fotografie Ludmily Jankové
zdroj: archiv pamětnice

Ludmila Janková, rozená Bučková, přišla na svět 16. srpna 1939 ve Slavkově pod Hostýnem, okres Kroměříž. Vychovávána byla v katolickém duchu, i když otec se hlásil k evangelickému vyznání. Maminka se starala o domácnost, otec pracoval v bystřickém dřevopodniku Impregna na pozici mistra. Ludmila vyrůstala jako nejmladší ze tří dětí. Základní školu vychodila ve Slavkově a měšťanskou v Bystřici pod Hostýnem. Poté dojížděla do Holešova na tzv. střední jedenáctiletou školu. Kvůli rozluce rodičů nepokračovala po maturitě na vysokou pedagogickou školu, jak si přála, ale aby vypomohla mamince, nastoupila do zaměstnání v Holešově. Na odboru výkupu zemědělských výrobků se stala svědkem perzekuce zemědělců a coby doprovod nadřízeného měla přesvědčovat sedláky, aby vstupovali do jednotných zemědělských družstev a řádně odváděli povinné kontingenty. Poté, co se rok léčila z tuberkulózy, nastoupila roku 1960 jako účetní v bystřickém textilním podniku Loana. Zde se seznámila s budoucím manželem Jaromírem Jankem, politickým vězněm odsouzeným za velezradu k třinácti letům vězení. Po šesti letech v pracovně nápravných táborech byl roku 1960 propuštěn v rámci amnestie presidenta Antonína Novotného. Vzali se a narodila se jim dcera a dva synové. Ludmila pracovala po celý život jako účetní v Loaně. Manžel zemřel na následky věznění roku 1981 na rakovinu vnitřních orgánů. 28. října 1989, cestou na přísahu nejmladšího syna Daniela do Karlových Varů, se Ludmila s dcerou staly svědky pražské demonstrace na výročí vzniku Československé republiky. Její dcera Šárka Jelínková byla v době natáčení rozhovoru (2019) místopředsedkyní Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a senátorkou. Ludmila žije stále v Bystřici pod Hostýnem.