Věra Jangotová

• "Lidi přišli o hromadu peněz. Sestra měla našetřeno na kuchyň jako každá děvčica, ale ona byla ještě svobodná, měla našetřeno na kuchyň a přišla o všechno, koupila si jenom židli do kuchyně. Bylo to špatné."

• "To jsem náhodou byla na náměstí, to bylo poledne. A my jsme se vždycky chodívaly projít kolem Bečvy, jako děvčata, tak jsem šla kolem Bečvy s kamarádkou a... ona utíkala domů a já jsem zůstala hledět. Přijelo nákladní auto a tam plno vojáků a [lidí] v civilu s puškami a lidi křičeli: ,Utíkejte, ať se tady něco nestane, nebo vás všechny postřílí.' Oni to byli partyzáni. To byly první ozvěny, až potom teprve začala volat Praha o pomoc."

• "Byly šatenky, i na jídlo, na maso, na bonbony... na bonbony, to bylo jednou za měsíc, myslím deset deka, a [lidi] co byli na vesnicích, nedostávali nic, protože měli prý dobrou stravu, tak maminka vždycky: ,Děti, rozdělíme se. Jeden balíček dáme dětem na vesnici a jeden balíček si necháme. Protože oni chtějí taky sladké.' No a zas výměnou dali mamince třeba sádlo a tak. Protože toho na ty lístky moc nebylo."

• 1

Pavlovice u Přerova, 19.04.2023

Za války to bylo těžké. Dnes se děti mají dobře

Věra Jangotová v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Věra Jangotová, rodným příjmením Jalůvková, se narodila 20. června 1930 v Přerově. Její otec pracoval na dráze. V roce 1938 byl povolán na nádraží v Sobotíně na Šumpersku a přestěhoval se tam i s manželkou a dvěma dcerami. Pamětnice se svou mladší sestrou nastoupila v Sobotíně do školy, po připojení Sudet k nacistickému Německu v říjnu 1938 se však rodina vrátila do Přerova. Ještě během války po absolvování měšťanské školy nastoupila Věra Jangotová do krejčovského salonu, kde se učila švadlenou. Byla svědkyní přerovského povstání a osvobození města v květnu 1945. Po únoru 1948 majitelka salón zavřela a Věra Jangotová přišla o zaměstnání. Po mateřské dovolené nastoupila do Přerovských strojíren na pozici plánovačky. V době normalizačních prověrek po srpnové invazi v roce 1968 se dostala do konfliktu s nadřízeným, ve své pozici však setrvala až do odchodu do důchodu v roce 1984. S manželem vychovali tři děti. V době natáčení v roce 2023 žila Věra Jangotová v Domově Alfreda Skeneho v Pavlovicích u Přerova.