Zdeněk Hruška

• „Zajímavé bylo právě to, že v oddíle byl průřez typické sociální skladby. Od rodin důstojníků, živnostníků, úředníků, železničářů až po podnikatele nebo zase na tehdejší dobu chudý lidi. Třeba Knop, který studoval na průmyslovce, ale živil se kondicema a neměl peníze. Když jel na tábor, tak jsme mu všichni přispívali. Nebo Oušek – tatínek mu umřel v koncentráku, maminku neměl, celou válku žil u babičky - a ta ho živila. Byly to všechno různý osudy.“

• „My jsme byli mladí kluci, v době, kdy jsme se snažili budovat novou republiku. Cítili jsme, že ji musíme bránit, protože byla ohrožovaná. Bratr Němeček zaváděl brannou výchovu, chodili jsme střílet na střelnici, měli jsme kurzy první pomoci, kurzy čtení map atd. Čili ta náplň našich skautských schůzek byla na tehdejší dobu velmi bohatá. Branná zdatnost patřila mezi atributy skautské výchovy, byla to součást našeho života. Vždyť náš oddíl byl v květnu 1938 povolanej na předběžnou mobilizaci. Vzbudili nás v noci, nás, malý patnáctiletý kluky. Dostali jsme papíry a v noci jsme svolávali tanky. A v době mobilizace jsme v září 1938 obsadili všechny policejní stanice, protože městští policajti byli odvedeni, a řídili jsme dopravu v Hradci.“

• 1

Hradec Králové, 01.05.1998

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Ta přátelství existují i po čtyřiceti letech

Zdeněk Hruška
Zdeněk Hruška
zdroj: Pamět národa - Archiv

Zdeněk Hruška se narodil v roce 1922 v Chrudimi. Ve 13 letech vstoupil do 5. skautského oddílu v Hradci Králové, kde působil až do počátku 40. let, kdy byl jejich tábor rozehnán nacisty. V roce 1945 stál u obnovy hradeckého skautingu, společně s Milotou Fanderlikem pořádal v poválečných letech Lesní školu Jiráskovy oblasti a aktivně se podílel na vedení oddílu. Po válce také studuje strojní inženýrství na ČVUT v Praze. Později pracuje u hradecké pobočky Škody Auto a v roce 1949 odjíždí pracovně do Íránu, kam se ještě několikrát vrátí. Po obnovení skautingu v roce 1989 je aktivní v organizaci oldskautů.