Ilona Horáčková

• „Ve své naivitě jsem si myslela, že tedy začnou všichni myslet jinak. Což se nestalo. A přesně, jak byl seriál Devadesátky, tak to jsem zažila přímo jako účastník. Všelijaké věci, co se nám děly, dokonce jeden zaměstnanec byl vrah. Byl v práci a zastřelil služební zbraní strážného jiné firmy na vedlejším pozemku. Jinak jsme hlídali i u nechvalně známé... U Holubů zkrátka. Takže takové špeky to byly, a další věc, ta neserióznost jak firem, tak zaměstnanců. To jsem zažila na vlastní kůži a bylo to tedy užitečné, ale bylo to dost kruté. To si myslím, že už od té doby jsme trochu někde jinde, i když to taky není ideální, ale to, co bylo, ta různá ‚eseróčka‘ a to, jak krachovala, aby nemusela platit. Zkrátka, zkrachovalo spousta lidí a nebylo to tím, že by byli neschopní, ale bohužel to neseriózní okolí. Stačí, když vám jeden měsíc nezaplatí, když máte zaměstnance, tak je to zkrátka tragédie.“

• „Bydleli jsme vedle Stromovky, kde ti Rusové byli. Nejen tedy Rusové, ale všichni ti chudáci z těch sovětských republik, kteří byli opravdu vyděšení, to musím říct. Byli úplně zmatení. Nemám na to nějaké, jako že by se na nás, ono se tam nesmělo, ale nebyli nějací agresivní, a dokonce se mi stalo potom později, že jsem šla s kamarádkou na kukuřici do pole. Letěl nad námi ruský vrtulník. Zřejmě tedy sledovali, jestli tam nejsou nějací záškodníci, protože ty jejich informace, že tady je kontrarevoluce a já nevím co… Tak nad námi párkrát zakroužili, a to jsem tedy opravdu měla strach, ale neudělali nic a odletěli pryč. Maminka byla taková útlocitná a pořád na ně koukala z okna, na ty Rusy. Říkala, že jsou to chudáci. Litovala je, že by jim snad i něco přinesla k jídlu. Jinak ona nebyla nikdy komunistka, nikdy nezaváhala. Ani v době, kdy otec byl, tak vždycky byla proti, ale těch vojáků jí bylo líto.“

• „Chodili tedy novináři a u něj v zaměstnání místo toho, že by ho nějak podpořili, tak spíš dávali nepříjemné otázky a podezřívali ho, že byl s nimi nějakým způsobem spřažený. Měl z toho potom dlouhá léta popotahování, a vlastně tím pádem končil. Nechali ho tedy létat. Pak se ještě soudil. Byli přeřazeni ještě asi s deseti kolegy na práci v nějaké kanceláři. Musím říct, že i když to byl socialismus a všichni víme, jak to tady vypadalo, tak ten soud nakonec vyhráli. Z politických důvodů je nemohli vyhodit ze zaměstnaneckých pozic, co byli piloti. Takže se vrátil na letadla, ale zůstal vlastně, dali ho, už potom nebyl kapitán, dali ho jako druhého pilota na osmnáctky.“

• 1

ED Praha, 02.11.2023

Místo ocenění za záchranu cestujících otce vyšetřovali. Vinili ho ze spolčení

Ilona Horáčková v 80. letech
zdroj: Archiv pamětníka

Ilona Horáčková se narodila 24. května 1955 v Brně. Její maminkou byla Eva Horáčková, rozená Procházková. Tatínek Břetislav Horáček působil po druhé světové válce jako vojenský pilot, v roce 1961 ovšem z armády odešel a začal létat dopravními letadly u ČSA (Československé aerolinie).  Jako kapitán pilotoval 8. června 1970 let ČSA OK 096, jeden z prvních všeobecně známých případů emigrace únosem na vnitrostátní dopravní lince. Svým pohotovým jednáním a uklidňováním zachránil cestující v přepadeném letadle Iljušin IL-14 a bezpečně přistál v Norimberku. Po návratu do Prahy ho Státní bezpečnost obvinila ze spolčení s únosci a degradovala na kancelářskou práci. Přestože následně vyhrál soudní spor o propuštění, jako kapitán se k dopravním letům už nikdy nevrátil. Ilona Horáčková se stala očitou svědkyní invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968 na Václavském náměstí v Praze. Během normalizace se účastnila několika zakázaných koncertů rockové hudby. Po sametové revoluci v roce 1989 si s manželem založila bezpečnostní agenturu, se kterou hlídali i nebezpečná místa divokých devadesátých let, jako například nechvalně známou restauraci U Holubů, kde se scházela ruskojazyčná mafie. V době rozhovoru v roce 2023 žila v Praze.