Martin Hekele

• „Někdy v 49‘ nebo 50‘ roce vstoupila do KSČ, protože věřila tomu, že je to lepší budoucnost a že se to všechno spraví a že se všichni začnou mít dobře a začne taková ta sociální idylka. Asi po roce nebo po dvou zavřeli jejího přítele spisovatele Václava Renče a ona věděla, že všechno, co mu tehdejší režim a soudy kladly za vinu, byla lež. Bylo to všechno vykonstruovaný. Možná samozřejmě nějaké drobnosti tam byly, ale rozhodně to nebyla nějaká záškodnická práce a nějaké podvracení režimu a tak. Byl katolík, to je jistý. Jako katolík a křesťan nemohl být s komunistama kamarád. A když ho zavřeli a odsoudili, tak vystoupila z KSČ. A bylo vymalováno. To bylo někdy v roce 52‘, 53‘. V té době dělala hlavní účetní ve vlčické papírně a můj táta, její manžel, dělal dílovedoucího pro výrobu papíru. V podstatě se taky vypracoval z nuly. Byl vyučenej, možná i nedoučenej, zahradník. V papírně se vypracoval až na místo dílovedoucího a byl tam zaměstnán až do roku 1958.“

• „Taky jsem vstoupil do KSČ. Neskrývám to, i když byly okamžiky, kdy jsem se s tím nechlubil. Někdy v roce 75‘, 76‘, když jsem přešel na ekonomickou funkci, tak jsem vstoupil do strany. Tenkrát jsem to konzultoval s maminkou a říkala: ‚Ty, bude lepší, když to podepíšeš a vstoupíš. Do jisté míry si tak vykoupíš moje hříchy a usnadníš si život.‘ V žádným případě bych nemohl dělat pamáka v družstvu, kdybych nebyl členem komunistické strany. V té době se to ještě vyvíjelo tak, že jsem byl kádrovou rezervou na hlavního ekonoma závodu, přestože jsem neměl vysokou školu, ale asi jsem v té době něco uměl.“

• 1

Zábřeh, 24.11.2020

Konec literárních nadějí

Martin Hekele
Martin Hekele
zdroj: Martin Hekele

Martin Hekele se narodil 21. listopadu 1947 v Olomouci jako jediné dítě rodičům Františkovi a Žofii. Vystudoval ekonomický obor v SZTŠ Mohelnice a živil se jako zootechnik a normovač v jednotném zemědělském družstvu a po pádu komunismu pracoval 18 let na různých pozicích na úřadu práce jako státní zaměstnanec. Jeho matka Žofie Hekelová byla ve své době nadějnou spisovatelkou. V roce 1944 jí vyšel román Aigen. Tento baladický, psychologický příběh vřele přijala čtenářská veřejnost i odborná kritika. O čtyři roky později jí vydali další román Obyčejné děvče. Jenže v roce 1951 Žofie Hekelová na protest proti nespravedlivému uvěznění literárního přítele básníka Václava Renče vystoupila z KSČ. Následovala perzekuce v zaměstnání a podstatě znemožnění další literární činnosti. Z politických důvodů totiž už nikdo její další díla nechtěl vydat. V roce 2020 u příležitosti nedožitých stých narozenin Žofie Hekelové vyšel sborník, který připomíná její literární tvorbu a životní osudy. Na vydání spolupracoval i Martin Hekele, jehož nynější snahou je připomenout dílo téměř zapomenuté spisovatelky a znovu vydání románu Aigen.