Martin Hekele (* 1947)

Konec literárních nadějí

• narozen 21. listopadu 1947 v Olomouci

• v roce 1944 jeho matka Žofie Hekelová debutovala románem Aigen

• v roce 1948 matce vyšel román Obyčejné děvče

• na protest proti nespravedlivému uvěznění básníka Václava Renče Žofie Hekelová v roce 1951 vystoupila z KSČ

• matka čelila perzekuci v zaměstnání a nemohla publikovat

• v roce 2020 vyšel sborník, který připomíná literární tvorbu a životní osudy Žofie Hekelové

• v roce 2021 bydlel Martin Hekele v Zábřehu

V roce 1944 vyšel román Aigen. Tento baladický, psychologický příběh Žofie Hekelové byl vřele přijat čtenářskou veřejností i odbornou kritikou. O čtyři roky později nadějné spisovatelce vydali další román Obyčejné děvče. Jenže v roce 1951 Žofie Hekelová na protest proti nespravedlivému uvěznění literárního přítele básníka Václava Renče vystoupila z KSČ. Následovala perzekuce v zaměstnání a v podstatě znemožnění její další literární činnosti. Nikdo už totiž její další díla nechtěl vydat. A právě nejen na nelehký životní osud této téměř zapomenuté spisovatelky vzpomíná její syn Martin Hekele.

Aigen

Martin Hekele se narodil 21. listopadu 1947 v Olomouci jako jediné dítě rodičům Františkovi a Žofii. Jeho rodiče se seznámili v zaměstnání ve vlčické papírně a vzali se v roce 1939. O rok později poslali Žofii Hekelovou na rok na nucené pracovní nasazení na hospodářství v rakouském Tyrolsku, které bylo tehdy přímou součástí nacistického Německa. Právě toto prostředí ji inspirovalo k sepsání prvního románu Aigen, který vyšel ještě za protektorátu v roce 1944. Kniha byla vřele přijata, jak ilustruje část odborné kritiky Jana Macháně uveřejněné v září 1944 v Lidových novinách: „Celá kniha je vyprávěním bohatých proměn a dramatických zvratů. Veliká členitost dějová je kompozičně ucelena, zachycena čistou řečí silné jímavosti citové i myšlenkové a velké únosnosti sdělovací, která se působivě vyrovnává s dějovou dynamikou. Přes veškerou vzrušenost a spád je to kniha vzácné vyrovnanosti, promyšlenosti, zákonitosti, která u debutantky překvapuje dvojnásob, neboť je důkazem toho, že autorka se nedala látkou strhnout, ale naopak, že ji dovedla pevně uchopit, ujasněně vidět a čistě zachytit stylisticky.“

Už rok předtím vysílali její hru Bloudění a rozhlasové pásmo o Lošticích. V roce 1948 vyšel Žofii Hekelové druhý a poslední román Obyčejné děvče.

Neprošla prověrkami

Krátce po ukončení druhé světové války Žofie Hekelová plná nadějí vstoupila do komunistické strany. „Věřila tomu, že je to lepší budoucnost a že se to všechno spraví a že se všichni začnou mít dobře a začne taková ta sociální idylka,“ dodává její syn Martin Hekele. V té době byla Žofie Hekelová členkou Moravského kola spisovatelů, v němž se seznámila s několika významnými osobnostmi. Martin Hekele vzpomíná, že je často doma navštěvovali umělci jako například loštický malíř Hugo Šilberský, spisovatel Vojtěch Martínek a Martin Strouhal, básník a prozaik Josef Koudelák, spisovatel František Kožík nebo básník Václav Renč se svou manželkou Alicí.

Po komunistickém převratu se ale Václav Renč ocitl v nemilosti režimu a v roce 1951 byl v procesu s katolickou inteligencí odsouzen na pětadvacet let vězení „Máma věděla, že všechno, co mu tehdejší režim a soudy kladly za vinu, byla lež,“ vzpomíná pamětník, jehož matka tehdy na protest vystoupila z komunistické strany.

V roce 1958 z rozhodnutí byra ÚV KSČ v podnicích po celé republice proběhly prověrky, které měly za cíl odstranit z řídícího a mocenského aparátu „politicky a třídně nespolehlivé zaměstnance“. Odhaduje se, že to tehdy postihlo na padesát tisíc lidí. Žofii Hekelovou po prověrkách propustili z funkce ekonomky ve vlčické papírně a přeřadili k nádvorní četě. „Zametala dvůr, uklízela, dělala u zedníků. Dodnes pamatuju, jak přidávala do míchačky,“ vzpomíná pamětník a dodává, že z místa vedoucího úpravy a expedice papíru byl tehdy propuštěn i jeho otec, který pak nastoupil na dělnický post do loštické Metrie.

V roce 1961 se rodina přestěhovala do Mohelnice, kde její manžel tehdy pracoval jako vedoucí vlastivědného muzea. Žofie Hekelová získala místo účetní v cihelně, posléze jako ekonomka jednotného zemědělského družstva (JZD).  Žofie Hekelová i nadále psala. Ale vyšla už jen povídka Prověrka, kterou uveřejnil brněnský časopis Host do domu v roce 1958. „Pokusila se udat svoje další povídky a všude byla s díky odmítnuta. Už na ní vyšel cejch nepřítele režimu.“ I styky se spisovateli se postupně rozplynuly. V kontaktu zůstala pouze s Alicí Renčovou a pravidelně si dopisovala s Františkem Kožíkem.

Ke stému výročí narození vyšel sborník

Martin byl jediným dítětem svých rodičů a své dětství hodnotí jako idylické. Hodně času trávil čtením knih, kterých byl v rodinné knihovně bohatý výběr. Až do svých sedmi let ale bydlel u prarodičů z matčiny strany a domů dojížděl jen na prázdniny a víkendy. „Do svých pěti let jsem mluvil jen německy,“ naráží pamětník na německý původ své babičky, s níž trávil většinu času. Po absolvování první třídy v Pavlově se Martin natrvalo vrátil k rodičům. Po základní škole pak vystudoval ekonomický obor na střední škole SZTŠ Mohelnice. V říjnu 1968, dva měsíce po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, nastoupil na dvouletou prezenční vojenskou službu jako kreslič velitelství divize v Havlíčkově Brodě. Jak sám říká, o politiku se nezajímal a události kolem okupace a následné normalizace ho osobně nijak nezasáhly.

Po návratu z vojny pracoval jako zootechnik ve Zvoli a poté v Rovensku. V roce 1972 se oženil s Libuší Křesinovou a v průběhu dalších dvou let se jim narodila dcera Kateřina a syn Martin. V Zábřehu pak rodina postavila dům, v němž bydleli od roku 1977. V zaměstnání Martin Hekele postoupil na vyšší post do funkce ekonoma práce a mezd (PaM). V té době také vstoupil do komunistické strany, jejíž členem zůstal až do sametové revoluce. „Neskrývám to, i když byly okamžiky, kdy jsem se s tím nechlubil. Tenkrát jsem to konzultoval s maminkou a ona říkala: ‚Ty, bude lepší, když to podepíšeš a vstoupíš. Do jisté míry si tak vykoupíš moje hříchy a usnadníš si život.‘ V žádným případě bych nemohl dělat pamáka v družstvu, kdybych nebyl členem komunistické strany. V té době se to ještě vyvíjelo tak, že jsem byl kádrovou rezervou na hlavního ekonoma družstva, přestože jsem neměl vysokou školu, ale asi jsem v té době něco uměl,“ vysvětluje pamětník důvody vstupu do strany, v níž byl pouze řadovým členem. I přes své členství přivítal sametovou revoluci a na náměstí v Zábřehu se v davu účastnil protirežimních demonstrací. Posledních 18 let aktivního zaměstnání Martin pracoval na různých pozicích na úřadu práce jako státní zaměstnanec.

V té době jeho matka Žofie Hekelová bydlela se svým druhem Josefem Hönichem v Pavlově- Lechovicích. V roce 1967 se totiž rodiče pamětníka rozvedli. Po pádu komunismu se v několika vydavatelstvích snažila udat své romány, ale neúspěšně. Zemřela v roce 1993. V roce 2020 u příležitosti jejích nedožitých stých narozenin vyšel sborník, který připomíná její literární tvorbu a životní osudy. Na jeho vzniku spolupracoval i Martin Hekele, jehož nynější snahou je připomenout její dílo a znovu vydat román Aigen.

VŠETIČKA, F., Spisovatelka Žofie Hekelová. Ke stému výročí narození moravské autorky (1920–1993), Olomouc 2020.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)