Alena Hásková

• „Pražské jaro bylo výborné v tom, že jsem mohla odmaturovat. Já jsem totiž mohla jenom absolvovat, ale neměla jsem být připuštěná k maturitě. To byl ještě pozůstatek toho, že byl táta kapitalista. A to uvolnění umožnilo, že jsem byla k maturitě připuštěná. To bylo pro mě plus. To bylo krásné, to uvolnění. To jsme si mysleli, že nám patří svět.“

• „To jsem přišla ze školy – a strašný nepořádek. Všechny zásuvky, prádelník, skříně, všechno na jedné hromadě v každé místnosti. Jediné, co mi zůstalo, byl zlatý řetízek, který jsem měla na krku. Vzali i křtící knížky, ve kterých byly zlaté Masarykovy pětikoruny, které nám dali naši kmotři ke křtu. Pak byla další domovní prohlídka, to nám zabavili piáno, obrazy, promítačku, filmovačku, vše, co bylo hodnotnější. Pak se nás zastal pan Kopal na národním výboře, a tak nám něco vrátili. Poslední domovní prohlídka byla v šedesátém roce. Sestra měla v sekretáři 2 000 korun na svatbu a vzali jí je. Jenže si brala velkého soudruha, tak jim ty peníze pak vrátili.“

• 1

Držkov, 30.03.2022

„Jakožto dcera ‚kapitalisty‘ jsem neměla být připuštěna k maturitě,“ říká dcera zakladatele sklářského rodu

Alena Hásková, 19 let
zdroj: pamětnice

Alena Hásková, roz. Lejsková, se narodila 3. srpna 1949 v Tanvaldu do rodiny sklářského rytce Antonína Lejska a jeho ženy Anny, roz. Rydvalové, jako prostřední dítě ze tří sourozenců. Většinu života prožila v Držkově. Otec Antonín Lejsek pocházel z chudé rodiny řemenáře a přadleny. Ve dvacátých letech 20. století se vyučil rytcem skla v Železném Brodě, založil si živnost a postupně se vypracoval. Prodával své umění zejména v Praze a Luhačovicích. Lejskovi během války zachránili židovskou dívku Ester Godžinskou, která se ocitla v Držkově v transportu. Po únoru 1948 Lejskovým komunisté znárodnili dům i auto, při několika dalších domovních prohlídkách, které u nich probíhaly po celá 50. léta, jim brali z domu další věci, které měly nějakou hodnotu. Alena se v roce 1964 dostala na uměleckoprůmyslovou školu v Jablonci na obor pasířství. Později se dověděla, že jakožto dcera „kapitalisty“ neměla být připuštěna k maturitě. Naštěstí ale maturovala v roce 1968 v době pražského jara, a proto ji od maturity neodstavili. V roce 1968 se provdala za Vladimíra Háska, sklářského uměleckého rytce. Jejím tchánem byl akademický sochař Alois Hásek. Alena pracovala několik let v oboru, ale životní okolnosti, jako například narození postižené dcery, jí nedovolily věnovat se tvůrčí práci naplno. Většinu svého produktivního života se kromě zaměstnání obětavě věnovala péči o nemocné členy rodiny. Vychovala čtyři děti, postiženou dceru Marcelku pochovala v jejích 42 letech, ostatní děti vystudovaly umělecké školy. Syn Jan Hásek je ředitelem Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.