PhDr. Ladislav Hartman

• „Ať jako kantor, nebo pak ředitel jsem si myslel, že to dělám dobře. Anebo v té době, že uskutečňuji nejen to, co jsem byl povinen, k čemu mě tlačili, ale že jsem vždycky zachovával určitou míru určitých hodnot, které jsem sledoval od mládí. To znamená mluvit pravdu, vést žáky k tomu, aby byli pravdomluvní a čestní. A to se mně vracelo. Když jsem byl na srazu – to pokládám za největší hodnotu – ne to, že jsem byl ředitel, ale že žáci mě brali.“

• „Na pedagogické škole byla požadována absolutní nenáboženskost. Tam byly přijímány děti výhradně bez náboženského pozadí. To muselo v posudku být výslovně uvedeno. Pokud to tam nebylo uvedeno, musel jsem to žádat. Jestliže škola napsala, že žák chodí do náboženství, byl to jediný důvod, kdy jsem ho mohl bez výhrad odmítnout. Tam probíhala naprosto nenáboženská výchova, to bylo zásadní.“

• „Měli jsme ředitele, ten měl svérázné metody, hlavně před příchodem inspektora na němčinu. To byl přísný chlap, který byl obávaný jako inspektor. A tak ředitel před jeho příchodem obešel třídy a řekl: ‚Všichni blbci ven!‘ Takže všichni slabší žáci odešli. Inspektor nebyl spokojen, jak vyslovujeme slovo ‚Führer‘, tak jsme cvičili výslovnost ‚ü‘. Nejdřív jsme pískali, nebo říkali ‚fú, fú‘, potom ‚fü, fü‘, pak ‚Führer, Führer‘. Jak to dopadlo, nevím.“

• 1

Česká Třebová, 21.09.2021

Učitelství jako povolání i poslání

Ladislav Hartman, 1949
zdroj: archiv pamětníka

Ladislav Hartman se narodil 26. prosince 1930 v Olomouci. Dětství prožil s rodiči a sestrou Alenou, narozenou v roce 1933, v České Rybné, a když mu bylo sedm let, přestěhovali se do České Třebové. Tam vychodil základní školu a v letech 1945 až 1949 gymnázium. Během války měli strach, v širší rodině i ve městě zažili několik příběhů a osudů, které vždy hraničily se životem a smrtí. Podle příkladu příbuzných i rodičů, kteří byli učitelé, chtěl i on stát odmalička za katedrou. V letech 1949 až 1953 absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor hudební výchova – ruština. Hned začal učit na škole svých snů – Střední pedagogické škole v Litomyšli. Tam také vstoupil do KSČ. Jako učitel a později ředitel školy se až do listopadu 1989 politicky angažoval. V letech 1956 až 1957 absolvoval vojnu u raketometů v Ostrově nad Ohří. Se svou první ženou Eliškou měli syna, podruhé se oženil v roce 1974. Manželka Ilona jezdila učit na Střední pedagogickou školu do Přerova. Se změnou politického systému musel z funkce ředitele odejít. Poslední rok dosloužil na škole jako zástupce ředitele a v roce 1991 odešel do důchodu. V roce 2021 žil se svou manželkou v České Třebové. Ladislav Hartman zemřel v listopadu roku 2022.