Olga Handlová

• "To bylo docela legrační, protože dva roky před válkou tam Němci obsadili všechny školy, gymnázium i dívčí a chlapeckou školu, protože tehdy chodili holky a kluci zvlášť. Takže jsme školu navštěvovali jednou za týden do takové hospody a my jsme tam chodili rádi, protože jsme si tam koupili takovou tu hnusnou barevnou limonádu. Dneska už byste to nepili, ale my jsme tam byli rádi. To víte, moc jsme se toho nemohli naučit. Říkalo se tehdy hadry, kosti, němčina, že."

• "Já jsem v té době měla zlomenou nohu, ale už jsem ji měla v sádře, a tak jsem se toho 17. listopadu dostala na Národní třídu a šla jsem s nimi až na vyšehradský hřbitov, kde jsem stála u pomníku Karla Máchy. Pak už jsem dál nešla, protože mě ta noha dost bolela, jela jsem domů. Bydlela jsem na Spořilově, to bylo dost blízko, ty krutosti už jsem nezažila. Bylo to pro mě pak ale osvobozující."

• "Tátu hrozně pronásledovali a uštvali ho, takže umřel ve čtyřiapadesáti. Poprvé ho ranila mrtvice, když mu bylo čtyřicet sedm let. Já jsem nesměla studovat, prostě nebylo to lehké. Moje maminka zemřela dva roky před revolucí, tak jsem si říkala, že je to škoda, že se toho nedožila. My jsme pak prodali dům v Rychnově a já jsem si v Praze na Spořilově koupila byt. Byl to čtyřpokojový, docela hezký byt a v Praze jsem se cítila tak nějak doma, ačkoliv na ten Rychnov velmi vzpomínám a ráda bych se tam ještě podívala, ale nevím, jestli to ještě uchodím."

• 1

Tatínka komunisté uštvali, já jsem k nim měla odpor

Olga Handlová, druhá polovina 30. let
zdroj: Archiv pamětníka

Olga Handlová přišla na svět 5. února 1934. S rodiči a dvěma sestrami vyrůstala v Rychnově nad Kněžnou, kde vlastnili malebný domek. Její tatínek Jaroslav Handl byl primářem chirurgie v Ústí nad Orlicí, po únorovém převratu v roce 1948 však neskrýval své antipatie k novému komunistickému zřízení. Následně musel mnohokrát měnit pracoviště, po dlouhých měsících fyzického a psychického vyčerpání zemřel na mozkovou příhodu. Olga Handlová s maminkou tak v roce 1952 prodaly dům v Rychnově a odstěhovaly se na pražský Spořilov. Pamětnice toužila studovat AMU, přijímací zkoušky úspěšně složila, ale z kádrových důvodů přijata nebyla. Poté vystřídala řadu profesí, pracovala například jako vedoucí potravin v obchodním domě Kotva. Později se vdala za svého spolužáka Ivo Včeláka, který byl jedním ze svatobořických děti, jejichž rodiče byli během heydrichiády popraveni za pomoc parašutistům. Během listopadové revoluce v roce 1989 byla na Národní třídě, a to navzdory tomu, že měla zlomenou nohu. V 90. letech neúspěšně kandidovala do Parlamentu České republiky. V roce 2002 setkala se s Václavem Havlem, který jí osobně poděkoval za pomoc během povodní na Moravě. V roce 2023 žila v Praze v domově důchodců. Příběh pamětnice jsme mohli zaznamenat díky podpoře z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.