Jarmila Halaburtová

• „Ani jsme nevěděli přesnou adresu, ale poslala to na jméno František Jirsa, Osvětim. A ono to došlo. Otci to svým způsobem v prvních chvílích zachránilo život. Jak jsme se dozvěděli až později, gestapák mu tam pažbou urazil pravý palec. Samozřejmě tam nebyl žádný lékař nebo nějaké hojení – to neexistovalo. Buď to vydržíš, nebo nevydržíš. On to tedy přežil. Měl tam pak jen pahýl. No, ale ten balíček mu zachránil život, protože ho dostal. Potom říkal, že všechny balíčky, které mu máti posílala, tak vždycky byly otevřené a prohlédnuté, ale nikdy, nikdy se ani kapesník neztratil. To zas Němci, jak měli ten svůj dril, tak tohle dodržovali. Díky tomu prvnímu balíčku si tam tedy udělal kontakty.“

• „Dítě je na tohle strašně citlivé a vnímá, co se kolem něj děje. A jsou věci, které ve mně zůstaly dodneška. To už zase souvisí s těmi Jevany, kde se stávalo, že si přišli pro mou matku k výslechu. Do Prahy ji vozili gestapáci. Ti chodili v klasických kožených kabátech. U baráku s vrátky byl zvonek, a když tam stál chlap v koženém kabátě... dodnes z toho ve mně zůstal nepříjemný pocit, protože z toho vždycky vylezlo něco špatného, když nic jiného. Takže tu mámu odvezli a nebyla jsem si jistá, jestli se vrátí, nebo nevrátí, a já tam zůstala s tou cizí paní, která nebyla tak cizí, protože jsem ji měla ráda. Zůstaly jsme tam tedy samy dvě, v opuštěném baráku, který byl půl kilometru od vesnice a v lese, samota.“

• „Jeden naprosto jednoznačný důvod byl ten, že moje matka byla Američanka. V roce 1952 to byla katastrofa. Svým způsobem se to táhlo až k mému synovi. Ten tedy vystudoval, a když šel potom na rok na vojnu, tak šel k pétépákům. Taky kvůli tomu, že měl příbuzenstvo v Americe. A navíc měl tetu v Kanadě, když v roce 1968 utekla. To byla tedy jedna věc. A zadruhé, já neměla dělnický původ. Můj otec byl právník. V roce 1952 to byl tedy štempl absolutně nikam.“

• „A tehdy byly ty různý sobotní brigády. Takové ty dobrovolné brigády. To se samozřejmě hodnotilo – zda se rodiče zapojují, nebo nezapojují. Kvůli těm dětem se to dělalo. Měla jsem kvůli tomu problémy s třídní učitelkou mého kluka, protože to byla velká partajnice. Šla jsem si to s ní tenkrát vyříkat. Říkala jsem jí, aby mi tedy poradila, jak to mám udělat, když je pracovní sobota ve škole, dále mám pracovní sobotu v baráku a pracovní sobotu v práci. Měla jsem se rozčtvrtit, nebo jak? Naštěstí se kluk i holka dobře učili, takže mohli bazírovat na svých známkách, ale na ničem jiném bazírovat nemohli, protože posudky byly negativní. Takže potom když kluk udělal osmou třídu, chtěl jít na gympl. A to byl další problém, protože zase se psaly posudky.“

• „Osvětim byla vyhlazovací tábor. To je dnes známá věc, že tam šla dennodenně spousta lidí do plynu. A to skutečně šli, to není nějaká fáma. Můj otec tam šel s transportem, kde bylo 2000 lidí, a vrátil se on sám z těch 2000 lidí. Takže to bylo asi štěstí. Dovedete si tedy představit, jak to tam vypadalo. To v tom Buchenwaldu nebylo. Samozřejmě se o něm taky mluvilo, ale táta sám říkal, že to byl nebetyčný rozdíl. Vůbec se to nedalo srovnávat. V tom Buchenwaldu byli vězni pokládáni za lidi, kdežto v Osvětimi se s nimi nezacházelo ani jako se zvířaty. Lidi byli předměty k použití, a když už nebyli k použití, tak se strčili do plynu.“

• „Měla tam přednášku Anežka Hodinová-Spurná. Na to se pamatuju. To byla tehdy strašná baba. Ona tam začala něco povídat a hanila první republiku, Beneše, Američany a já nevím co všechno. Mě to tak rozhodilo, že jak jsem tam v té lavici seděla, tak jsem se tam rozbrečela. Úplně jsem se psychicky sesula. Pamatuju, že jedna kantorka, ta byla taková dobrá, mě odtamtud vytáhla, šla se mnou a domlouvala mi, že to bude dobré a že se to uklidní a srovná.“

• 1

Praha ED, 17.12.2019

Otec právník a matka Američanka - to byl v 50. letech průšvih

Jarmila Halaburtová 2019
zdroj: Post bellum

Jarmila Halaburtová, rozená Jirsová, se narodila 6. února 1933 v Praze do rodiny právníka JUDr. Františka Jirsy a jeho ženy Anny, rozené Vostrovské, která se narodila ve Spojených státech amerických jako potomek Čechů, kteří tam emigrovali v 19. století. Do Prahy se přestěhovala v roce 1923. Její otec za války spolupracoval s odbojem spojeným s pražským primátorem JUDr. Otakarem Klapkou, kterého v roce 1941 popravili nacisté. František byl odsouzen v roce 1942 v Berlíně. Díky balíčkům z domova přežil Osvětim. Konce války se dožil jako vězeň v koncentračním táboře Buchenwald. Jarmila prožila válku s maminkou v Jevanech, po ní celá rodina začala nový život v Praze. Jarmila v roce 1952 maturovala na gymnáziu, závodně lyžovala, hrála basketbal a volejbal a chtěla studovat Fakultu tělesné výchovy a sportu. Z kádrových důvodů - neměla dělnický původ a maminka pocházela z Ameriky - se však na vysokou školu hlásit nemohla. Pracovala jako kreslička, v roce 1957 se vdala a v 60. letech zůstala doma s dětmi. V době normalizace pracovala jako účetní a zástupkyně ekonoma. Vzpomíná na nesvobodu, nemožnost cestovat a na různé „dobrovolné“ brigády a aktivity, kterých se rodiče museli účastnit, aby vylepšili kádrové posudky svých dětí, důležité pro přijetí na školy.