Antonie Hájková

• "Bylo to krásné a je to nezapomenutelné, a když nám to zrušili, tak jsem na Hlávkově mostě, kde byl ten hlavní aparát skautingu, tak jsem tam chodila a brečela jsem. A tak jsem jim to v duchu vyčítala, že to hezké nám berou."

• "No, já říkám - zaplať pánbůh za dnešek. Protože v mém životě to je nejklidnější doba. Protože jsem se narodila před válkou, byla válka, po válce zase komunismus velký, že jo. Pořád bylo něco, do čeho člověka někam ta situace nutila. Protože i když jsem potom dělala, dělala jsem na tom pase a tak, tak tam byla jedna mistrová, soudružka, a to bylo hrozné, pořád že schůze a tohle a támhleto... To bylo, víte... teď vás nikdo nikam nenutí, uděláte si, co chcete. Teď je potřeba si vážit toho, že máte takovou jakousi svobodu. I když třeba někdo řekne, tohle není, tohle není. Bože můj, to je věcí, co třeba není nebo chybí, ale důležité je, že je tady svoboda projevu."

• "Nemám ráda nějaká davová shromáždění. A taky proč? Protože jsme předtím museli chodit, když nějaká návštěva přijela sem do tehdejšího Československa, tak jsme museli chodit, i jako učitelka s dětmi, vítat je na tu Evropskou, chodit tam a tam stálo po obou stranách plno škol, to se muselo prostě."

• 1

Dobřichovice, 16.03.2019

Když zrušili Skauta, brečela jsem

Antonie Hájková, rozená Farářová, se narodila v březnu 1935 v Jenči u Prahy. V letech druhé světové války byl její otec totálně nasazený, s matkou prožily válku u příbuzných. Vzpomíná si na strach z náletů i z násilného chování vojáků Rudé armády při osvobozování. Po válce malá Antonie chodila dva roky do Skautu, potom byl zakázán. Dodnes lituje, že kvůli režimu nemohla v oddílu strávit více času. Vyučila se švadlenou v Klatovech a později absolvovala oděvní průmyslovku v Prostějově. Jejím celoživotním snem ale bylo učit, což se jí nakonec splnilo. Vzpomíná na srpnovou okupaci roku 1968, kterou prožila v Praze, i na dny sametové revoluce.