Gertruda Galle

• „Bylo to patnáctého března, v den, kdy měla máma narozeniny. Přišli večer, že ráno v sedm hodin musíme být hotoví. Vzali nám ještě koně, krávu, co jsme měli. Tak otec to všechno ztratil. Pak nás odvezli na nádraží do Zlatých Hor. Já jsem tak brečela, protože jsem ty koně měla ráda. Pak jsme byli tři rodiny v jednom vagoně pro dobytek.“

• „Pomáhali nám na poli. Jeden z nich byl učitel. Byl ještě mladý a ptal se mě, jestli mám nějaké knížky. Mluvil pěkně německy. Co jsem měla za knížky, tak jsem mu je dala a k tomu papír na psaní. V pětačtyřicátým v deset hodin se přišli rozloučit. On ještě s jedním, co s ním dělal v lese. Mám ještě prstýnek, co nám dělal z pěti feniků. Byli to Rusi. Večer, jak jezdili od nás zpátky, tak máma jim vždycky upekla chleba a do toho jim dala uzený maso. Protože chleba s máslem nebo třeba s vajíčkama jsme jim dát nesměli. Máma to takhle pekla, protože to vypadalo jako suchý chléb, a to jsme jim dát mohli.“

• Rudolf Galle: „V baráku byly kachlový kamna. Ty měly vždycky z boku dvířka na čištění sazí. Jenomže oni netopili vpředu, ale v tom tahu v komíně, protože to neznali. Byli z hor a neznali to. Měli tam jen ovce a kozy, a víc neznali. Zimu tam v Řecku neznali, tak jim stačilo trochu zatopit a bylo dobře.“ Gertruda Galle: „Jak už jsme tady bydleli a měli jsme tady sporák, manžel byl na vojně a měli jsme už dceru. Tenkrát jsem na tom vyvařovala plínky, a najednou buch, sporák spadl. Protože jak tak topili, tak to vevnitř vyhořelo a spadlo to.“ Rudolf Galle: „To zas nemůžeš tak brát, protože oni v životě nic neviděli. Nebyli ještě zasažení jinou kulturou. Měli tady navrchu králíky a ta močka tekla dolů po stěnách. Ve sklepě měli ovce, a tolik hnoje. Jasný, že neznali nic. (…) Oni ale nebyli špatný. Například že by kradli, to neexistovalo. Neslyšel jsem, že by tady Řek někomu něco ukradl.“

• 1

Zlaté Hory, Horní Údolí, 06.03.2013

V Horním Údolí

Gertruda Galle v roce 1947
zdroj: archiv pamětníka

Gertruda Galle, rodným příjmením Kutzer, se narodila v roce 1935 v Horním Údolí (německy Obergrund) u Zlatých Hor. Stejně jako drtivá většina obyvatel tohoto kraje byla její rodina německé národnosti. V Horním Údolí, ve kterém dnes bydlí pouze několik rodin, prožila skoro celý život. V roce 1946 nebyla s rodiči a sourozenci zařazena do odsunu, ale všichni se museli v roce 1948 na několik let přestěhovat na Vyškovsko, kde pracovali v hospodářství v Chvalkovicích a na státním statku ve Vyškově. Po návratu se vdala za Němce Rudolfa Galle, jehož rodina také nebyla zařazena do odsunu. V uvolněných šedesátých letech podali žádost o odchod do Německa, ale kvůli účasti Rudolfa Galle na vojenském cvičení jim nebyl umožněn.