Zdeněk Frištenský

• „Tak jsme tak jednou stáli před barákem. Tam bylo prostějovské letiště, které Němci rozorali, aby tam Rusáci nemohli přistát. Než se to stalo, tak odtamtud Němci vylétávali na frontu. A přitom už tam lítali i Američani, kteří to likvidovali. Tady je náš barák, tady byl průchod vedle a tady byla četnická stanice. Jak jedno letadlo sestřelili, vletělo přímo do té četnické stanice. Naštěstí tam nikdo nebyl. Tak to bylo úplně rozsypané, letadlo bylo hluboko v zemi. Ten pilot zahynul.“

• „Tatínek byl zapojený do partyzánského odboje a posílal dobytek a maso do hor pro partyzány. Já jsem jezdil s mámou do obchodu Andr v Olomouci, to byl největší obchod v Olomouci. Nakupovali jsme spodní prádlo, teplé věci. Já se ptal: ‚Na co toho, maminko, tolik kupujete?‘ Oni nám neřekli. To víte, my byli kluci, tak abychom někde neřekli, že to kupují partyzánům. Tak se to kupovalo a vozilo do Beskyd. Tady byl oddíl Jana Žižky, mělo to své jméno, byli tam i Češi, nejenom Rusové. Partyzánská činnost v Beskydech byla dost velká.“

• „Nebyla elektrika. Jak se bombardovalo prostějovské letiště, to Američané ho bombardovali, tak nebyla elektrika. Měli jsme dobytek, nešla voda, dobytek chtěl pít. Měli jsme kádě pod rýnama a do nich to teklo. Tatínek mi řekl, že bude pršet, ať jdu klapku sklopit dolů, ať teče voda. Já tam šel, sklopil tu klapku, zavřel jsem a odešel k brance. Naráz ve dvoře zasvištělo. Oni jak měli minomety, tak mina spadla do našeho dvora. Odrazila se od země a přímo do té rýny, kde já jsem předtím stál. To jsem měl kliku, že jsem byl pryč. Jináč bych tady možná neseděl.“

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 14.09.2019

• 2

Pomáhali jsme partyzánům, ale pak nás komunisté připravili o majetek

Zdeněk Frištenský, okolo roku 1948
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Frištenský se narodil 7. prosince 1926 v Lužicích u Šternberka. Jeho strýc, úspěšný zápasník Gustav Frištenský, spolu s jeho otcem Františkem Frištenským hospodařili v Lužicích na statku. Měli zásluhu na budování tamních českých škol, byli to velcí vlastenci. Když Lužice připadly Německu, rodina musela uprchnout. František koupil hospodářství v Bedihošti na Prostějovsku. Frištenští zásobovali jídlem partyzány v Beskydech. Zdeněk je svědkem řady událostí spojených s koncem druhé světové války na Prostějovsku. Jeho rodiče byli v 50. letech zatčeni poté, co odmítli vstoupit do jednotného zemědělského družstva v Bedihošti. Hospodářství jim bylo znárodněno a žili pak ve skromných podmínkách na chatě. Zdeněk se stal úspěšným motocyklovým závodníkem, vítězil až do roku 1955, kdy ze zdravotních důvodů se závoděním skončil. Pracoval jako automechanik a později vedl rekreační středisko v Beskydech. Se svou druhou manželkou Marií se v 70. letech neúspěšně pokusili o emigraci, poté jim byly zabaveny pasy a už nemohl vycestovat. Emigrovali jeho bratři i syn z prvního manželství.