Pavel Frait

• "V těch Hořicích jsme to dělali tou klasickou samizdatovou metodou. To znamená 12 papírů, nejlépe se osvědčil tzv. letecký papír, ten byl krásně bílý a vyhlazený, takže tam i ta dvanáctá kopie byla jakž takž čitelná. Mezi to se daly kopíráky a člověk to nesměl přehodit, protože to pak byl naštvaný. To se srovnalo, těch 12 papírů proložených průklepákem, člověk si to dal do psacího stroje, vyjel to a proběhlo to tak - protože jsem to dělal sám - že jsem si vždycky zapamatoval kus věty, přepsal a zase zapamatoval a přepsal, a takhle."

• "To jsem měl zase velké štěstí. Byl tam se mnou kamarád z Hořic, toho pustili na žaludeční vředy. A tam to tenkrát bylo tak, že nás z Jičína poslali do Prahy, kde mě ten doktor neznal a viděl mě poprvé v životě a měl rozhodnout o tom, jestli jsem schopný vojenské služby, nebo ne. Tak tam přišel sympatický starý doktor o hůlčičce, a další, mladý, podle mě frajírek. Tak jsem říkal: 'Já bych šel raději k tomu staršímu.' Ale ten ne, ten si vybral toho Milana a poslal ho zpátky (na vojnu). A mě si vybral ten mladý, tak jsem tam stál před ním v těch trenkách nebo nahý, já nevím. Tak pořád koukal do těch papírů a zas na mě, mně to přišlo, jak kdyby čekal na nějaký úplatek. Ale nevím, nechci mu křivdit. Tak říkal: 'Jak to uděláme?' Já říkám: 'Já nevím.' A pak říkal: 'Já vám to napíšu.' Takže jsem pak byl v Jičíně v posledním odvodu a on mi to fakt napsal. Takže dobrý."

• 1

Hradec Králové, 13.03.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Kamarádka mi kulmovala vlasy, aby byly opticky kratší

Pavel Frait v podniku u Hradce Králové, Silvestr 1989
zdroj: Archiv pamětníka

Pavel Frait se narodil 28. listopadu 1961 v Hořicích. Už jako dítě vnímal bouřlivé dění roku 1968, kdy nastoupil do první třídy. Zatímco jeho otec patřil ke stoupencům reforem, strýc prý patřil ke kovaným stalinistům a to zapříčinilo rodinný rozkol. Vyučil se elektrotechnikem a v té době se stal fanouškem rockové hudby. Následně dva roky studoval večerní školu a podařilo se mu tak odložit a nakonec odvrátit nástup na vojnu, získal tzv. modrou knížku - průkaz o zproštění vojenské služby ze zdravotních důvodů. Navštěvoval legální i ilegální koncerty, od roku 1983 přepisoval samizdatovou literaturu. Od roku 1988 začal vydávat samizdatový časopis Sklepník. Účastnil se dění sametové revoluce v Hořicích, v řadách místního Občanského fóra, do roku 1994 vydával časopis Sklepník. V době natáčení rozhovoru (2020) žil pamětník v Hořicích a každoročně pořádal festival Vítání jara.