Jarmila Etzlerová

• „Byla jsem vyloučena ze všech středních škol, takže jsem nemohla studovat nikde. Sranda byla, že v komisi, která mě vylučovala, byl Ludvík Vaculík. [Pocházel] z Broumova-Bylnice na rozhraní Moravy a Slovenska. [Měl tehdy nějakou svazáckou funkci.] Pamatuju si, že mi říkal, že mám pochopit – bylo mi tehdy 14, 15 let –, že náš stát potřebuje dělnickou inteligenci, což já nejsem, [a že] dělnická inteligence nemůže pocházet z rodiny kulaků.“

• „Na protějším kopci, který dělil údolí od Přerova k Napajedlům, na trávě nebo zeleném obilí stříleli Rusy jak na běžícím pásu.“ – „Koho?“ – „Němci tam měli kulometné hnízdo a Rusy tím na stráni kosili. Bylo to hrozné. Čeští sedláci je pak vozili dolů do Napajedel a nedávali jim najíst. To mi ani nikdo neřekl. Nás děcka vždycky někam zavírali, abychom to neviděli.“

• „[Jeden německý voják sloužící v Napajedlech] vždycky říkal, že se máme schovat, a ptal se, jestli se nechceme doučit nějaké věci, protože byl profesorem matematiky z Vídně. Babička [o něm říkala], že má helmu jen od toho, aby do ní nakupoval vajíčka. [Ten voják říkával:] ‚Schovat děti, schovat děti, budu se s nimi učit.‘“ – „Říkal to česky?“ – „On uměl česky. Ne úplně, ale domluvil se. Vídeňáci se domluvili všichni česky.“

• 1

Ostrava, 20.03.2021

Jako dítě jsem měla pochopit, že náš stát potřebuje jen dělnickou inteligenci

Jarmila Etzlerová v 16 letech
zdroj: archiv pamětnice

Jarmila Etzlerová (roz. Goišová) se narodila 16. února 1936 ve Žlutavě. Byla svědkem osvobození Napajedel rumunskou a sovětskou armádou v roce 1945. Kvůli matčině původu dostala na začátku 50. let zákaz studia na všech středních školách, po několika odvoláních jí však bylo umožněno studovat zdravotnickou školu. Jako zdravotní sestra pracovala postupně v tehdejším Gottwaldově, Valašském Meziříčí a Ostravě-Porubě. Ve Valašském Meziříčí vycvičila družinu Československého červeného kříže, jež v roce 1954 pomáhala při místní epidemii tyfu.