Květa Dvořáková

• "Ten jeho otec tady dělal, ten tam prázdnil prouny. A potom když byl výhas pece, když se všechno čistilo, samozřejmě taky kanály pod pecí, on byl takový malý, šikovný... tak to prolézal, to se všechno čistilo ručně. My zvědavé děti jsme to prolézaly s ním. To můžu tedy říct, že to bylo za Císařů a že jsme jim nijak nevadili, že nás nevyháněli. Té slečně Zdeňce jsme nosili kytičky."

• "Syn té mojí tety, jak odjel do Palestiny, tak nastoupil... to máme někde i vytištěné, někde to je v nějakém archivu, tak vstoupil do anglické armády. Po revoluci se ozval, že je živ a zdráv. Dokonce přijel na dovolenou a pak se tam vrátil. A v únoru 1946 ho zprostili vojny, tak se mohl zase vrátit a nastoupil do rozhlasu do rádia. Překládal zprávy z ciziny do češtiny. Jmenoval se Milan Kohn."

• "Vzpomínám si na odsun Židů, protože ta moje teta, co jsem tam u ní byla, měla manžela Žida, ale už byla vdova. Její jediný syn odjel do té Palestiny a ona na ty Židy byla napojená, hodně známých měla. Vím, že jsme jim pomáhali balit. Oni si směli s sebou vzít jenom asi patnáct kilo nebo kolik."

• 1

Tasice, 28.07.2019

• 2

Tasice, 11.08.2019

Životní odrazy v tasickém skle

Foto z dob studií Soukromé obchodní školy Ing. Evžena Maděry na Praze 2, 1942
zdroj: archiv Květa Dvořáková

Květa Dvořáková se narodila 1. dubna 1928 v Bělé na Vysočině, kde vychodila dvoutřídku a v nedalekém městě Ledeč nad Sázavou pak dokončila základní školu. V roce 1942 začala studovat na soukromé Obchodní škole Ing. Maděry a bydlela u své pratety Anny Kohnové v Praze na Vinohradech. Od června roku 1945 pracovala v tiskárně a nakladatelství Prometheus. Roku 1948 nastoupila do kanceláře ve sklárně v Tasicích na pozici mzdové účetní a krátce nato odešla na mateřskou dovolenou. V tasických sklárnách nakonec setrvala až do roku 1986.