Sestra Hyacinta (Mária) Dubanová

U nás se říkalo, že víru v Boha jsme pili už s mateřským mlékem

Sestra Hyacinta v roce 2022
zdroj: Post Bellum

Mária Dubanová, řeholním jménem sestra Hyacinta, se narodila 16. ledna 1931 v obci Dlhá nedaleko Trnavy. Její matku Serafinu, rozenou Herchlovou, a otce Vincenta živily sezónní práce na polích a hospodářstvích okolních statkářů, zatímco Mária, coby nejstarší z pěti sourozenců, odmalička pomáhala s hlídáním a chodem domácnosti. Ve svých 12 letech, roku 1943, začala žít komunitním životem řeholnic – přesídlila do města Turzovka, kde pod záštitou Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje fungoval dům sociálních služeb. V poválečném období vystudovala brněnské gymnázium, maturitu skládala v Uherském Hradišti. 15. srpna 1947 složila svůj první slib a vstoupila do řádu. V září 1950 byla internována v rámci takzvané akce Ř, zaměřené na perzekuci řeholnic. V internaci strávila následující čtyři roky. Od poloviny 50. let se věnovala charitativní činnosti, práci v oblasti sociální péče a činnosti v rámci Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje. Na přelomu 60. a 70. let si rozšířila vzdělání na vysoké škole v Olomouci, kde vystudovala češtinu a speciální pedagogiku. Později také vyučovala náboženství. Po sametové revoluci působila jako vůbec první ředitelka pomocné školy sv. Josefa v Turzovce. V roce 2022 žila sestra Hyacinta ve Velehradě, působišti Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje.