Petr Dohnal

• "Bylo zajímavé, že mnoho takových těch 'postrevolucionářů' nebo i disidentů se stalo spolupracovníky StB při odhalení těchto materiálů. Musím říct, že to bylo velmi překvapivé a bolestivé, protože jsme těm lidem hodně důvěřovali. Jeden technikář s námi hodně spolupracoval a zprostředkovával cestu k disidentům. Takže pak jsme zjistili, že jsme byli pod velkou kontrolou. Pak se ukázala nějaká spolupráce u toho Radka Bartoníka [první ředitel divadla po roce 1989]. Ale nevím přesně. Bylo to takové trpké, když člověk viděl, že měl kolem sebe spoustu lidí, kterým důvěřoval, a najednou je tady ta věc s StB a ukazuje se, že třeba některé věci donášeli. Tak jsme asi byli pod kontrolou, protože to divadlo bylo hodně viditelné."

• "Toho 24. listopadu, kdy odstoupil ÚV KSČ, to byl ten zlomový okamžik. Očekávalo se, že přijedou Lidové milice a rozpráší to shromáždění před divadlem. My jsme to naprosto podceňovali, protože jeden kolega měl tchána vysokého důstojníka. Byli jsme informováni, že se šikují někde před Pardubicemi nějaké skupiny Lidových milicí a snad i vojáků, a chtěly zasáhnout. K tomu naštěstí nedošlo. A došlo k tomu 24. listopadu, kdy odstoupil ten ústřední výbor strany. A od té doby se schodiště divadla tak trojnásobně zaplnilo a mnozí se stali velkými revolucionáři. A bylo zajímavé pozorovat, jak ti, kteří nás před tím varovali, začali vystupovat, chtěli promlouvat. A najednou my, kteří jsme byli u toho počátku, jsme se tak začali vzdalovat od toho hlavního dění. Řekli jsme si: 'No tak to je, revoluce požírá většinou své děti.' Tak tady to v malém přesně fungovalo.“

• "Vím, že za námi přišli nějací příslušníci StB s tím, ať nic neděláme, a to byl asi ten poslední impuls, abychom něco dělat začali. Začali jsme organizovat setkání před budovou divadla, na schodech divadla. Přicházeli tam lidé, kteří nebyli až tak známí, ale přidávali se i lidi z disentu, o kterých jsme to věděli, že jsou takto organizováni. Založili jsme Občanské fórum. V divadle to začalo vřít, protože ne všichni lidi souhlasili s tím, že tyto změny nastávají. Ale my jsme se toho jako mladí chytli, vytvořili jsme takový akční výbor, pokryli jsme ředitele divadla, převzali jsme v podstatě vedení divadla s tím, že vše padá na nás. Šli jsme na nějaké schůze na OV KSČ, kde jsme jim řekli, že je potřeba udělat ty změny, které očekáváme. Všichni jsme chtěli nějaké změny, ale nevěděli jsme přesně jaké. Chtěli jsme svobodu, chtěli jsme cestovat, chtěli jsme nějaké uvolnění, ale každý jsme ho viděli tak trochu jinak. Bylo to zajímavé období, hodně se diskutovalo. Chodili za námi nějací lidé, kteří říkali: 'Neblbněte, kluci, vy si to všechno strašně odskáčete, my to pamatujeme z osmašedesátého a vy se pouštíte do něčeho, co bude strašný malér, když to nedopadne. A nic nenasvědčuje, že by to dopadnout mělo.'"

• 1

Hradec Králové, 26.09.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Báli jsme se, že shromáždění před divadlem rozpráší Lidové milice

Petr Dohnal při generální stávce před divadlem v Pardubicích, 27. listopadu 1989
zdroj: Archív pamětníka

Petr Dohnal se narodil 20. listopadu 1960 v Pardubicích. Svého biologického otce nikdy nepoznal a příjmení převzal po svém otčímovi. Jeho maminka byla zdravotní sestra. Už ve třinácti letech stál poprvé na jevišti divadla v Pardubicích. Vystudoval Střední odborné učiliště chemické v Opatovicích. Po maturitě byl přijat na DAMU. Působil ve státním divadle v Brně a ve Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo). Od roku 1987 nastoupil do stálého angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. V listopadu 1989 patřil k prvním aktérům sametové revoluce v Pardubicích. I přes varování místních estébáků stál u zrodu místního Občanského fóra. Schodiště před pardubickým divadlem se stalo středobodem revolučního dění. Jezdili po továrnách a školách seznamovat lidi s aktuálním děním a vysvětlovat jim politickou situaci. V roce 1999 přijal Petr Dohnal funkci ředitele Východočeského divadla v Pardubicích. Vedle toho založil vlastní dabingové studio. V roce 2016 se stal držitelem Medaile města Pardubic.