Ing. Jan David

• „Jeli jsme vlakem na hlavní nádraží, normálně to fungovalo. Po Praze se dalo jezdit. Rozvážel jsem tu skupinu dětí tam, několik postupně do domova. V té době to bylo zrovna, pak houkaly sirény a oznamovaly, že ruská armáda vyhlašuje výjimečný stav a že naši jsou odvezeni do Moskvy a že Praha má výjimečný stav. V Praze se normálně žilo. Psaly se zápisy. Chodilo se tak, jak to všichni znají z televize ze záběrů. Pak se vrátili. Šel jsem se podívat na Hradčany. Vojáci stáli, hradní stráž stála. Rusové byli poblíž, ale nenapadli Hrad. Pak že se bude vracet Svoboda zpátky z Moskvy. Tak to jsme tam šli pískat, víceméně vyjádřit nesouhlas.“

• „Já si to samozřejmě pamatuju. On se vrátí. Dokonce si pamatuju, že jednou jsem na zahradě našel sojčí pírko a říkal: ´Maminko, já jsem našel sojčí pírko´. ´To je dobré znamení, tatínek se nám brzy vrátí.´A opravdu nějak brzy se vrátil. Sojčí pírko od té doby mám rád, že je to dobré znamení. Pak se vrátil, v podstatě jako změněný člověk. Jednak vyhublý, jednak nechtěl hovořit. Říkal, že nesmí ani a ani nechce. V podstatě se k tomu nikdy moc nevracel. A já jsem se bohužel taky moc nevracel. Říkal, že byl na Pankráci a že vedle se dorozumívali. Že čekali, že Američani brzy přijdou, a o těch svých výsleších neříkal. Říkal, že to byl asi omyl, že ho neuměli zařadit do nějaké té skupiny, která by se jim hodila.“

• „Dvacátého prvního byla generální stávka. V pondělí. Hodinová. Takže to jsme ve fabrice já a pár lidí… Bylo vidět, že já mám ty kontakty. Ráno jsem zašel za těmi dvěma nebo třemi komunisty, fajn lidmi, těmi starými dělňasy. Říkám: ´Pane Majetán, to není proti vám, proti vám nic nemáme, vy jste slušní lidi. Ale my chceme být taky normální, nechceme být až ti druhořadí, rady i jinde.´ Takže jsme to tam obešli. A on mi říkal: ´Mně je to jedno, dělejte si co chcete.´ Zašel jsem za předsedou organizace KSČ, což byl kolega, zásobovač. Já jsem tam dělal technika. Domluvili jsme se bez problému. Šel jsem za ředitelem, že chceme, ať tady nefunguje milice. Říkal: ´Jasně´. Ti kluci milicionáři: ´Jasně,´ sbalili to, zamlkli. Nebyl žádný odpor. Ne. Zvolili jsme ve fabrice Občanské fórum. Tam jsme zahráli. Sehnal jsem desku s Martou Kubišovou, Modlitba pro Martu.“

• 1

Vsetín, 01.11.2021

• 2

Vsetín, 07.03.2022

Nevymlouvej se na dobu, dobré věci můžeš dělat vždycky

Jan David na maturitní fotografii, 1958
zdroj: archiv pamětníka

Narodil se 17. října 1940 v Praze rodičům Heřmě a Jiřímu Davidovým. Jeho otec převzal továrnu na zpracování ovoce a výrobu likérů v nedalekém Mochově. Podnik byl 25. února 1948 znárodněn, rodina se z Prahy přestěhovala do Klánovic. Na přelomu 40. a 50. let byl Janův otec půl roku vězněn na pankrácké věznici. Z kádrových důvodů nebyl Jan i přes výborný prospěch doporučen ke studiu na střední a vysoké škole, přesto nakonec odmaturoval na jedenáctileté střední škole v Praze 3 a dálkově vystudoval ČVUT v Praze. Základní vojenskou službu absolvoval v letech 1959-1961, kvůli druhé berlínské krizi byla prodloužena. Jako věřící člověk se od roku 1968 podílel na přípravě a výstavbě první SOS vesničky v Československu v Karlových Varech. V roce 1971 se oženil s Boženou, která do té doby pracovala jako pěstounka v této vesničce. Po svatbě se přestěhovali do Krnova, kde se pěstounství věnovali pod hlavičkou ONV Krnov. Na vlastní pěst působili jako pěstouni od roku 1973. Společně vychovali devět dětí, z nich tři vlastní. V roce 1990 se Jan David stal ředitelem domova seniorů v Myslbořicích. Později se s manželkou přestěhovali do Vsetína, kde stál u zrodu střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické ve Vsetíně.