Erich David

• „Bylo asi pět hodin ráno, manželka přilítla do ložnice, ona vstávala brzo, chystala děcka vždycky. ‚Vstávej, přepadli nás Američani!‘ Já jí říkám: ‚Co blbneš, kdyby to byli Američani, tak už tady neležím.‘ Za chvilku přilítla a říká: ‚Američani to nejsou, jsou to Rusáci.‘ Říkám: ‚Tak to je něco jiného.‘ Já jsem potom vstal a šel jsem do práce. V práci se nedělalo. Chodil ředitel Tesly, tak se o tom diskutovalo, co a jak, a druhý den už se normálně jelo. A teď tady otáčeli tabule dokola, tady jezdili Poláci. Pak přišli sovětští vojáci a byli tady v kasárnách, tam začali stavět paneláky a pak si na to ty lidi zvykli.“

• „Jednoho krásného dne přiběhl ředitel školy a v čítance vzadu byli vypsaní spisovatelé. Byl tam Vlado Clementis a ještě nějací. A on přišel a tuší nám to zamazal. A dokonce tam nějaké listy vyřízl žiletkou. Já jsem říkal, tak napřed trestali za to, že máš ohlý list, a teď on to žiletkou vyřízne. To se jednalo o Rudolfa Slánského, Vlada Clementise, a ještě kolik jich bylo, nevím.“

• „Brácha měl osmnáct let. Já nevím, co udělal za průšvih. Zkrátka jednou přijeli, sbalili ho a odvezli do Šumperka, ze Šumperka do Opavy. Tak tam táta jel s nejstarší dcerou, protože uměli dobře německy. A tam jim řekli, že kdo se tam jednou dostane, tak už se nevrátí. Brácha se teda vrátil v pětačtyřicátým roce a říkal, že je osvobodili Američani, že hodně jich tam padlo, že se přejedli.“

• 1

Červená Voda, 09.10.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Němci tady ještě byli, a lidé už přišli obsazovat jejich domy

Moravský Karlov zhruba v roce 1910
zdroj: Archiv pamětníka

Erich David se narodil 19. října 1939 v Moravském Karlově na Kralicku do česko-německé rodiny Alfrédu a Anně Davidovým. Otec, ačkoliv byl Němec, se hlásil k české národnosti. Nejstarší pamětníkův bratr Alfréd prožil tři roky v koncentračním táboře v Dachau. Domů se vrátil na konci války. Rodina po válce nemusela do odsunu, ale většina obyvatel Moravského Karlova ano. I přes nově příchozí počet obyvatel klesl na polovinu. V roce 1946 nastoupil Erich do první třídy, a protože doma za války mluvili německy, neuměl česky. Rodičům vyhrožovali, že nesmí doma mluvit německy, jinak půjdou děti na převýchovu. Erich se vyučil v Bruntále truhlářem. Vojnu si odsloužil v Přáslavicích u Olomouce. V roce 1961 se oženil s Ludmilou Švarcovou. Se ženou měli tři děti a žili v Červené Vodě. Příjezd vojsk Varšavské smlouvy prožil pamětník v Červené Vodě. Až do svého odchodu do důchodu pracoval v Tesle v Červené Vodě. Když ovdověl, vrátil se do rodného domu. V roce 2021 žil v Moravském Karlově.